VIDEO ⟩ "Trauma darba vietā, "slimības lapa", slimnīca un nāve." Skolnieks Rīgā iesitis skolotājam, kurš aptuveni mēnesi pēc tam nomiris

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Lopolo/Shutterstock

Vēstures skolotājs Uldis Krēsliņš devies mūžībā 3. maijā. Skolotājs aptuveni mēnesi pirms nāves piedzīvoja traumu darba vietā - Rīgas 5. pamatskolā. Rīgas Katoļu ģimnāzija uzskata, ka vēstures doktora un pasniedzēja nāve esot cieši saistīta ar iepriekš piedzīvoto fizisko konfliktu, vēsta raidījums "Bez Tabu".

"Viņš mums bija ļoti dārgs, iemīļots pasniedzējs. Bērni saka – foršs skolotājs. Viņa nāves ziņa bija šoks mums. Palika tāda neskaidrība, nav miera dvēselē. Šajā brīdī mēs sajūtam tādu satraukumu, kā tas viss notika, jo pēdējā ziņa bija par traumu darba vietā," norāda Rīgas Katoļu ģimnāzijas direktore Anna Jermakoviča. 

Skolotājs Uldis bijis viens no izcilākajiem Latvijas vēsturniekiem, tāpat pasniedzējs strādāja arī Okupācijas muzejā un vairākās izglītības iestādēs. Viena no tām bija Rīgas 5. pamatskola – attīstības centrs. Tieši tur vēstures skolotājs nesen piedzīvoja fizisku konfliktu ar kādu audzēkni. Jermakoviča kopā ar kolēģiem uzskata, ka notikušais varētu būt cieši saistīts ar Krēsliņa nāvi.

Jermakoviča uzsver, ka bija "trauma darba vietā, pēc tam bija "slimības lapa", slimnīca un nāve. Tas, ko mēs redzam atspoguļotu Valsts izglītības informācijas sistēmā. Šajā brīdī ar to vien, ka skolotājs bija informēts, ka bērni tur ir ar īpašām vajadzībām, varbūt bija par maz. Tikai ar šo informēšanu, tātad, viņš nebija pasargāts, tur blakus nebija atbilstoša atbalsta personāla."

Rīgas 5. pamatskola atrodas Meža skolas jeb Rīgas Sanatorijas internātpamatskolas telpās. Šajā izglītības iestādē mācās bērni ar nopietniem veselības traucējumiem un garīgām slimībām. Vēl pirms reorganizācijas 2017. gada novembrī iereibis skolnieks skolā pamatīgi piekāva izglītības iestādē dežurējošo Rīgas pašvaldības policijas darbinieku.

Pusaudzis viņam vairākas reizes iesita pa galvu, aptuveni 60 gadus veco kārtības sargu nogāza zemē un viņam iespēra. 

Skolas direktore drīz pēc notikušā amatu pameta, bet pusaudzim par policista piekaušanu piesprieda nosacītu cietumsodu uz pusotru gadu ar pārbaudes laiku uz diviem gadiem. Pagājuši aptuveni pieci gadi, un skolā atkal noticis ievērojams konflikts.

Raidījumā "Bez Tabu" vērsās Rīgas Katoļu ģimnāzija, uzskatot, ka Latvijas vēsturnieka, vēstures doktora un pasniedzēja Ulda Krēsliņa nāve 3. maijā esot cieši saistīta ar iepriekš piedzīvotu fizisku konfliktu ar vienu no Rīgas 5. pamatskolas – attīstības centra audzēkņiem.

Skolas direktores vietniece norādīja, ka par notikušo nav kompetenta runāt un pati direktore ieradīsies vēlāk.

Lai arī direktori Ilutu Vilnīti uz vietas sastapt nesanāca, pašreiz zināms, ka skolotājs, mēģinot paņemt viedierīci no skolēna, kurš to lietoja mācību stundas laikā, saņēma sitienu pa žokli. Neilgi pēc konflikta Rīgas 5. pamatskolas – attīstības centra - teritorijā ieradās gan likumsargu, gan arī neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāde, nogādājot pasniedzēju slimnīcā.

Kā norāda Valsts policijas pārstāve Gita Gžibovska, "25. martā Valsts policija bija saņēmusi izsaukumu uz izglītības iestādi Rīgā, Brīvības gatvē, saistībā ar to, ka skolotājam bija nodarīta galvas trauma. Pēc notikušā cietušais tika nogādāts ārstniecības iestādē, un policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka pēc pāris stundām viņš no medicīnas iestādes izrakstīts."

"Tāpat medicīnas iestādē tika nogādāts arī bērns, kurš, iespējams, bija iesitis vīrietim. Notikušais tika reģistrēts Valsts policijas Rīgas Teikas iecirknī. Tomēr, ņemot vērā, ka arī pēc vairākām dienām pēc notikušā Valsts policija nesaņēma iesniegumu ne no cietušā, ne citām personām saistībā ar nodarītajiem miesas bojājumiem, tika pieņemts lēmums par atteikšanos sākt kriminālprocesu," piebilda VP pārstāve.

"Valsts policija iepriekš nebija saņēmusi informāciju par vīrieša nāvi un to, ka viņa nāves iemesls varētu būt saistīts ar iepriekš minēto gadījumu. Taču, ņemot vērā raidījumā saņemto informāciju, tiks sākta resoriskā pārbaude un pieprasīta informācija no medicīnas iestādes," uzsvēra Gžibovska.

Video: "Bez Tabu" sižets

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu