"Atsauc atmiņā tumšo pagātni." Leiena salīdzina Krievijas darbības Ukrainā ar Padomju Savienību

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.
Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena. Foto: EPA/Scanpix

Krievijas karaspēka rīcība Ukrainā atgādina Padomju Savienības īstenoto graudu konfiscēšanu un atsauc atmiņā tumšo pagātni, otrdien, 24. maijā, sacīja Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

"Krievijas okupētajā Ukrainas [daļā] Kremļa armija konfiscē graudu krājumus un tehniku," runā Pasaules ekonomikas forumā Davosā sacīja Leiena.

"Dažiem tas atsauc atmiņā tumšo pagātni - laikus, kad Padomju Savienība konfiscēja graudus, un postošo badu pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados,"

sacīja Leiena, runājot par badu, kas Ukrainā laupīja dzīvību miljoniem cilvēku.

Vācijas valdības rīcībā esošā informācija liecina, ka Krievija bloķē 20 miljonu tonnu graudu eksportu no Ukrainas, galvenokārt uz Ziemeļāfriku un Āziju.

Saskaņā ar Pasaules Pārtikas programmas datiem 2022.gada sākumā pasaulē cieta badu 276 miljoni cilvēku. Ja karš Ukrainā turpināsies, šis skaitlis var pieaugt vēl par 47 miljoniem.

Leiena sacīja, ka Krievija, bombardējot graudu krātuves un bloķējot lauksaimniecības preču eksportu, rīkojas apkaunojuši, un tas izraisījis strauju kviešu cenu kāpumu.

"Krievija pašlaik aiztur savu pārtikas eksportu, izmantojot to kā šantāžu, - aiztur piegādes, lai paaugstinātu globālās cenas, vai iemaina kviešus pret politisku atbalstu," sacīja Leiena, piebilstot, ka bads un graudi tiek izmantoti varas izrādīšanai.

Leiena aicināja starptautisko sabiedrību reaģēt, uzsverot, ka "globālā sadarbība ir pretlīdzeklis Krievijas šantāžai".

EK atbalsta arī Āfriku, lai tā kļūtu mazāk atkarīga no pārtikas importa, norādīja Leiena.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu