Pašvaldība nevilcināsies nojaukt padomju pieminekli Pārdaugavā, norāda Rīgas dome

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Padomju piemineklis Pārdaugavā.
Padomju piemineklis Pārdaugavā. Foto: Sintija Zandersone/LETA

Rīgas pašvaldība plāno sākt padomju pieminekļa Pārdaugavā nojaukšanu iespējami ātrākajos termiņos, informēja Rīgas domes pārstāvis Uģis Vidauskis.

Tomēr, kā norādīja domē, ir jāizpilda noteiktas procedūras, kas ļaus pieminekļa nojaukšanu īstenot paātrinātā veidā.

Tostarp šodien Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē izskatītajā likumprojektā "Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā" iekļauti arī pašvaldības ieteikumi.

Jau ziņots, ka likumprojekts paredz noteikt, ka publiskajā vidē tiek aizliegts eksponēt pieminekļus, mākslinieciskus veidojumus un citus objektus, kas atbilst vismaz vienam no šiem kritērijiem - piemineklis slavina PSRS vai nacistiskās Vācijas okupācijas varu, ar to saistītu notikumu vai personu, slavina totalitārisma ideoloģiju, vardarbību, militāru agresiju un kara ideoloģiju, kā arī ietver padomju varas vai nacisma simbolus.

Tomēr likumprojektā tiek izcelts, ka tas neattiecas uz pieminekļiem, piemiņas zīmēm, piemiņas plāksnēm, piemiņas vietām, vai citiem veidojumiem, kas atrodas karā kritušo karavīru apbedījuma vietās, kā arī padomju vai nacistiskās terora upuru piemiņas vietās.

Tāpat ziņots, ka Rīgas domes vadība uzsver, ka, lai būtiski paātrinātu pieminekļa demontāžu, speciālā likumā būtu jāparedz, ka iepirkumam tiek piemērota Publisko iepirkumu likuma norma, kas nosaka, ka komisijas lēmuma pārsūdzēšana neaptur iepirkuma procedūru.

Saeima iepriekš pieņēma Ārlietu komisijas virzītos likuma grozījumus, ar ko atcelti savulaik ar Krieviju noslēgtā dokumentā bijušie juridiskie šķēršļi Pārdaugavā, Uzvaras parkā, esošā padomju pieminekļa nojaukšanai. Sagaidot Saeimas lēmumu, Rīgas dome nolēma demontēt padomju pieminekli Pārdaugavā.

Jautājums par pieminekļa nojaukšanu īpaši aktualizējās pēc Krievijas sāktā kara pret Ukrainu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu