Krievija savu auditoriju sāk gatavot ilgākam karam Ukrainā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: SPUTNIK POOL/SCANPIX

Krievijas politiķi un valsts mediji ar publiskajā telpā izplatīto informāciju savus iedzīvotājus sāk gatavot ilgākam karam Ukrainā, intervijā Latvijas Radio sacīja NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra "Stratcom" vecākā eksperte publiskās diplomātijas jautājumos Elīna Lange-Ionatamišvili.

Komentējot Kremļa izplatītos naratīvus Krievijas iedzīvotājiem, viņa atzina - galvenais no tiem aizvien ir vēstījums, ka karā Ukrainā viss notiek tā, kā Krievija bija ieplānojusi. "To Krievija atkārto no paša sākuma, bet šobrīd tas vēstījums ir mainījies tādā ziņā, ka Krievija sāk gatavot savu mājas auditoriju tādam ilgstošam karam. Ja sākumā šī operācija tika pasniegta kā īss, efektīvs zibenskarš, tad tagad jau tiek runāts par ilgāku karu, kuram beigas nav redzamas," skaidroja eksperte.

Lange-Ionatamišvili arī norādīja, ka vēl viens vēstījums, ko Kremlis arvien aktīvāk izplata, ir šantāža, ka Rietumu pasaule pašas ieviesto sankciju rezultātā saskarsies ar pārtikas un enerģētikas krīzi. Tas tiekot darīts ar nolūku panākt, ka Rietumi pārskata šīs sankcijas un iziet uz kompromisu ar Krieviju.

Kā trešo virzienu, kurā strādā Krievijas propagandas mašinērija, "StratCom" eksperte minēja Ukrainas karavīru diskreditēšanu, piemēram, mēģinot novelt Mariupoles iznīcināšanu uz ukraiņiem.

Vaicāta, vai aizvien tikpat aktuāla kā ziemā ir Krievijas žvadzināšanās ar kodolieročiem, Lange-Ionatamišvili atbildēja, ka šis šantāžas instruments aizvien ir klātesošs. "Tas ir veids, kā viņi var atturēt Rietumus no kaut kādas aktīvākas iesaistes, sniedzot palīdzību Ukrainai," sacīja eksperte.

Vienlaikus no viņas teiktā izriet - iespēja, ka Krievija patiešām izmantos atomieročus, nav liela, jo tā ir ļoti stingra sarkanā līnija Rietumu pasaulei. "Ja Krievija izmantos atomieročus, pat ja tie būs taktiskie atomieroči pašā Ukrainā, nevis pret NATO valstīm, jebkurā gadījumā (..) būs ļoti liels spiediens no Rietumu sabiedrības par to, lai būtu kaut kāda vēl stingrāka reakcija, un jautājums ir, vai Krievija tiešām kaut ko reāli iegūst kara laukā un savā kopējā situācijā," vērtēja "StratCom" eksperte.

Kā ziņots, otrdien apritēja trīs mēneši, kopš Krievijas sāktā pilna apmēra kara Ukrainā.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu