Putins reaģē uz inflācijas kāpumu un palielinās pensijas un sociālos pabalstus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: xnk/Shutterstock

Kara noziedznieks Vladimirs Putins trešdien, 25. maijā, paziņoja, ka palielinās pensijas un sociālos pabalstus, tādējādi cenšoties mierināt valsts iedzīvotājus attiecībā uz inflācijas kāpumu, kas aprīlī sasniedza pēdējos 20 gados augstāko līmeni.

"No 1. jūnija es plānoju pensijas nestrādājošiem pensionāriem palielināt par 10%," Putins norādīja televīzijā pārraidītā valdības sanāksmē.

Tā kā līdzīga pensiju indeksācija jau tika veikta janvārī, pensijas palielināsies straujāk par inflācijas līmeni, sacīja Putins.

Gada inflācija Krievijā aprīlī sasniedza 17,8%, kas ir pēdējos 20 gados augstākais līmenis.

Taču Putins uzsver, ka, pēc ekspertu viedokļa, inflācijas kāpums ir palēninājies, un inflācijai valstī šogad kopumā nevajadzētu pārsniegt 15%.

Viņš arī solīja, ka minimālā alga no jūnija tiks palielināta par 10% līdz 15 279 rubļiem (aptuveni 240 eiro) un tiks paaugstināti arī citi pabalsti.

Krievijas centrālā banka turpina samazināt bāzes procentlikmi

Krievijas centrālā banka ceturtdien paziņoja, ka atkal samazina bāzes procentlikmi, jo ir palēninājies krasais pašreizējo cenu kāpums.

Centrālās bankas paziņojumā norādīts, ka bāzes procentlikme no 27. maija tiks samazināta par 300 bāzes punktiem no 14% līdz 11%.

Iepriekšējo reizi bāzes procentlikme Krievijā tika samazināta no 4. maija, kad to samazināja no 17% līdz 14%. Pirms tam 8. aprīlī likmi samazināja par trim procentpunktiem līdz 17%.

Gada inflācija Krievijā pēc sākotnējiem aprēķiniem aprīlī veidoja 17,8%, bet pārskatītie dati liecina par 17,5% patēriņa cenu kāpumu, kas ir straujāks inflācijas pieauguma tempa samazinājums nekā bija prognozējusi Krievijas centrālā banka.

"Inflāciju veicinošie spiedieni mazinās saistībā ar rubļa kursa dinamiku, kā arī būtisku mājsaimniecību un uzņēmēju inflācijas gaidu samazinājumu,"

lēmumu pamatoja Krievijas centrālā banka.

Vienlaikus tā atzīst, ka ārējie apstākļi Krievijas ekonomikai ir problemātiski un būtiski ierobežo ekonomikas aktivitāti.

Krievijas centrālā banka februāra izskaņā bāzes procentlikmi paaugstināja no 9,5% līdz 20%, tādējādi cenšoties atbalstīt rubļa vērtību un novērst strauju naudas izņemšanu no valsts bankām pēc Rietumvalstu noteiktajām sankcijām pret Krieviju.

Nākamā Krievijas centrālās bankas direktoru padomes sēde, kurā pārskatīs procentu likmes, plānota 10. jūnijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu