"Bellingcat" izmeklētājs: Kremļa aprindās valda personīgs izmisums, viņiem nerūp valsts

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kremlis. Ilustratīvs attēls.
Kremlis. Ilustratīvs attēls. Foto: dade72/Shutterstock

Krievijas militārā prokuratūra saņem daudz rakstisku sūdzību par pazudušiem dēliem, vīriem un brāļiem un Kremļa iekšējās aprindās valda personīgs izmisums, Latvijas Televīzijas raidījumā "Pasaules panorāma" sacīja starptautiskā pētnieciskās žurnālistikas projekta "Bellingcat" izmeklējošais žurnālists Hristo Grozevs.

"Starp Kremlim tuvu stāvošiem avotiem, šķiet, ir vienprātība, ka sākotnēji plānotais karš jau ir zaudēts un ka tagad ir jauns karš, bet daudzi no viņiem nesaprot, kādi ir tā mērķi," norāda Grozevs. Šobrīd arī izskatās, ka nav tādas gala stratēģijas, kas sevī neietver mobilizāciju ar vismaz 200-300 tūkstošiem jaunu Krievijas karavīru.

"Bez mobilizācijas tā ir tikai reaģēšana uz Ukrainas armijas virzību uz priekšu, un tiek gaidīts, kāda tipa ieročus Ukraina iegūs no Rietumiem, lai tad attiecīgi reaģētu," sacīja Grozevs.

Viņaprāt, Kremļa iekšējās aprindās valda izmisums:

"Personīgs izmisums, ne tik daudz par valsti, viņiem tā daudz nerūp. Viņiem ir tās pašas ikdienas dilemmas kā Krievijas vienkāršajam iedzīvotājam, piemēram, kur samainīt naudu pret dolāriem, lai tā nezaudētu vērtību,

vai kā nopirkt biļeti, lai šogad savu ģimeni dabūtu ārā no Krievijas, vai ko izdarīt, lai manam brāļadēlam nebūtu jāiet karā un jātiek nogalinātam."

"Bellingcat" no avotiem Krievijas militārajā prokuratūrā atklāj, ka saņem daudz rakstisku sūdzību no tuviniekiem par pazudušiem dēliem, vīriem un brāļiem:

"Manas aplēses ir tuvu Ukrainas aprēķiniem - aptuveni 20 000. Bet ir svarīgi saprast, ka daudzi no viņiem ir kvalificētākie no Krievijas karavīriem. Tagad Krievijai ir arī karavīru kvalitātes problēmas."

Grozevs uzskata, ka karš var turpināties sešus mēnešus un Ukraina varētu atgūt arī daļu vai visu teritoriju, ko kontrolē prokremliskie kaujinieki Doneckas apgabalā un varbūt arī Luhanskā.  

"Apollo" jau ziņoja, ka augstākās Krievijas drošības amatpersonas uzskata, ka karš Ukrainā ir zaudēts, liekot domāt, ka kara noziedznieka Vladimira Putina režīmam varētu būt beigas.

"Šīs amatpersonas tagad gatavojas "Krievijai pēc Putina". Daži no viņiem jau meklē iespējas izvest savas ģimenes no Krievijas," norāda Grozevs.

"Putina iekšējā lokā ir tādi cilvēki, kas var izdarīt spiedienu uz viņu izmantot kodolieročus vai ķīmiskos ieročus, bet citi sacīs "pietiek".

Šie cilvēki teiktu, ka labāk ir neizniekot vēl 10 000 mūsu karavīru un virsnieku dzīvību," sacīja Grozevs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu