Atbildot Krievijas un Ķīnas patruļai, Japāna un ASV veikušas kopīgu iznīcinātāju pārlidojumu pār Japāņu jūru

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
ASV iznīcinātāji F-16 un Japānas iznīcinātāji F-15.
ASV iznīcinātāji F-16 un Japānas iznīcinātāji F-15. Foto: AP/Scanpix

Japāna un ASV trešdien, 25. maijā, veica kopīgu iznīcinātāju pārlidojumu pār Japāņu jūru, ceturtdien informē Japānas Aizsardzības ministrija. Pārlidojums acīmredzot ir atbilde uz Krievijas un Ķīnas kopīgo bumbvedēju lidojumu netālu no Japānas laikā, kamēr ASV prezidents Džo Baidens atradās vizītē Tokijā.

ASV un Japānas kopīgā iznīcinātāju pārlidojuma mērķis bija "apstiprināt Japānas pašaizsardzības spēku un ASV spēku apvienotās spējas un turpināt stiprināt Japānas un ASV aliansi," teikts Japānas pašaizsardzības spēku Apvienotā štāba paziņojumā.

"Lai reaģētu uz jebkuru ārkārtas situāciju, mēs esam vislielākajā gatavībā," teikts paziņojumā.

Pāris stundas pirms ASV un Japānas kopīgā iznīcinātāju pārlidojuma Ziemeļkoreja izšāva trīs raķetes pretī jūrai starp Korejas pussalu un Japānu, tai skaitā starpkontinentālo ballistisko raķeti. Raķetes iegāzās jūrā ārpus Japānas ekskluzīvās ekonomiskās zonas.

Ķīnas un Krievijas stratēģiskie bumbvedēji veica kopīgus lidojumus netālu no Japānas otrdien, kad Baidens tikās ar Japānas premjerministru Fumio Kisidu un viņu kolēģiem no Indijas un Austrālijas.

Ķīniešu bumbvedēji H-6 pievienojās Krievijas TU-95 virs Japāņu jūras un lidoja uz rajoniem virs Austrumķīnas jūras, taču nepārkāpa Japānas gaisa telpu, ziņoja Japānas aizsardzības ministrs. Atsevišķi Krievijas izlūkošanas lidmašīna IL-20 tika pamanīta, lidojam pie Japānas ziemeļu krasta.

Ķīnas un Krievijas kopīgais lidojums radīja "paaugstinātu provokācijas līmeni" un apdraudēja "Quad", kas apvieno Austrāliju, Indiju, Japānu un ASV, norādīja Japānas aizsardzības ministrs.

Ķīnas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka Ķīnas un Krievijas armijas veica kopīgas stratēģiskas gaisa patruļas virs Japāņu jūras, Austrumķīnas jūras un Klusā okeāna rietumu daļas.

Trešdienas Japānas un ASV kopīgajā lidojumā piedalījās astoņas Japānā bāzētas kara lidmašīnas, tai skaitā četri ASV iznīcinātāji F-16 un četri Japānas iznīcinātāji F-15, atklāja Japāna.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu