Sārts: Nākotnes tehnoloģijās jāietver sabiedrībai nepieciešamas vērtības, nevis autoritārismu atbalstošas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts.
NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts. Foto: Edijs Pālens/LETA

Tehnoloģijas ir daļa no karalauka, un nākotnē tajās jāietver sabiedrībai nepieciešamas vērtības, nevis tādas, kuras atbalsta autoritārismu, ceturtdien, 26. maijā, konferencē "Riga StratCom Dialogue" uzmanību tehnoloģiju nozīmei kara laikā pievērsa NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra "Stratcom" vadītājs Jānis Sārts.

Vērtības, uz kurām ir balstītas tehnoloģijas, ir ļoti svarīgas, pauda Sārts, norādot uz nozīmīgajām atšķirībām ietekmē uz sabiedrību, salīdzinot platformas "VKontakte" un "Twitter". Ir jādomā, kā nodrošināt, ka nākotnes tehnoloģijās būs ietvertas tās vērtības, kuras ir nepieciešamas sabiedrībai, nevis tās, kuras atbalsta autoritārismu, uzsvēra Sārts.

Kā īpaši svarīgu aspektu "Twitter" Drošības un taisnīguma nodaļas vadītājs Joels Rots izcēla "Twitter" saglabāšanu kā platformu, kur cilvēki var apspriest patiesus dzīves notikumus, tai skaitā informāciju par Ukrainas karu. Viņš atzīmēja, ka Krievijas "troļļi" platformā ir spēcīga iezīme kopš kara sākuma, taču "Twitter" darbinieki ir bijuši sagatavoti ar tiem cīnīties, tāpēc izdodas ar tiem ātri tikt galā.

Tāpat arī sociālā medija "Twitter" darbinieki dinamiski uzrauga platformas procesus, lai nodrošinātu, ka nepatiesa informācija neizplatās strauji un nesasniedz daudz lietotāju, apgalvoja Rots.

Uzņēmuma "Meta" globālo draudu pārtraukšanas direktors Deivids Agranovičs norādīja, ka sociālā medija "Facebook" vadība sāka gatavoties "troļļu" uzbrukumiem vairākas nedēļas pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā, kam, kā pauda diskusijas dalībnieks, ir bijusi liela nozīme cīņā pret viltus ziņu izplatību.

Liela daļa "Facebook" nelikumīgo operāciju tiek veiktas no Krievijas, taču "troļļu" darbības tiek ģenerētas arī no citām valstīm, atzīmēja Agranovičs, kā īpaši sarežģītas vērtējot operācijas, kurās hakeri uzlauž Ukrainas amatpersonu "Facebook" profilus un izplata viltus informāciju caur tiem.

Tāpat arī lielos apmēros "Facebook" tiek veiktas tādas nelikumīgas darbības, kas ietver viltus ziedošanas kampaņas Ukrainai, norādīja "Meta" pārstāvis.

Lielu nozīmi Agranovičs piešķīra sadarbībai ar valstu amatpersonām un akadēmisko personālu, tādā veidā veicinot uzticamas informācijas izplatīšanu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu