Ukrainas austrumos un dienvidos neviena karojošā puse nav panākusi progresu, paziņojis Pentagons

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Mariupole
Mariupole Foto: Sergei Bobylev

Ukrainas austrumos un dienvidos, kur notiek kaujas, pēdējā laikā neviena karojošā puse nav panākusi ievērojamu progresu, ceturtdien žurnālistiem paziņoja ASV Aizsardzības ministrijas preses sekretārs Džons Kērbijs.

"Kaujas rajonā starp Hersonu un Mikolajivu turpinās, starp Ukrainas un Krievijas spēkiem katru dienu notiek sadursmes. Un neviena no pusēm nav panākusi lielu progresu," sacīja Kērbijs.

Viņš gan atzīmēja, ka Ukrainas spēki to vērtētu kā progresu, jo tie attur Krievijas spēkus no virzīšanas uz Mikolajivu, "un tas nav maz".

Pentagona pārstāvis atgādināja, ka Ukraina turpina pretuzbrukumu Harkivas rajonā, atspiežot Krievijas spēkus uz austrumiem tuvāk valsts robežai, tomēr Donbasā situācija ir "sarežģītāka".

"Es ar to gribu teikt, ka katru dienu notiek sadursmes un kaujas, reizēm par mazām viensētām un ciemiem, reizēm par lielām pilsētām, kur Krievijas spēki var gūt panākumus, bet nākamajā dienā zaudē šos sasniegumus.

Tāpēc burtiski katru dienu dažas teritorijas pāriet no rokas rokā," sacīja Kērbijs.

Viņš precizēja, ka ir runa par situāciju Doneckas apgabala ziemeļaustrumos netālu no Severodoneckas un Lisičanskas, kur "Krievijas spēki turpina panākt ļoti pakāpenisku progresu, virzoties uz rietumiem Donbasa robežās", tomēr Slovjanskas un Kramatorskas virzienā "tie nav panākuši ievērojamu progresu".

Kērbijs sacīja, ka Ukraina smagi pretojas ienaidniekam, saņemot militāro palīdzību no Rietumiem. Viņš atzīmēja, ka Ukrainas karaspēks izceļas ar labu pavēlniecību, organizētību un kaujas iniciatīvu atšķirībā no Krievijas armijas, kurai "vēl arvien nākas pārvarēt savas problēmas ar apgādi, loģistiku, vienību darbību koordināciju, komandēšanu un pārvaldi, operatīvo manevrēšanu, gaisa un sauszemes spēku mijiedarbību". Krievija mēģina uzlabot situāciju, bet tai vēl arvien tas neizdodas, piebilda Pentagona pārstāvis.

"Ukraiņi turpina cīnīties drosmīgi, skarbi un ļoti radoši," sacīja Kērbijs, atzīmējot augstu cīņas garu, pavēlniecības līderu spējas, "vēlmi un apņēmību aizstāvēt katru savas teritorijas pēdu".

Saskaņā ar Ukrainas ziņu aģentūras "Ukrinform" datiem Ukrainas aizstāvji no 24.februāra līdz 26.maijam likvidējuši apmēram 29 600 Krievijas karavīrus, no tiem 150 pēdējās diennakts laikā.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu