Lielbritānijas premjers piedāvājis Ukrainai jaunu aliansi Eiropas Savienības vietā, ziņo medijs

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons un Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.
Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons un Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Foto: AFP/SCANPIX

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons vēlas radīt savu aliansi, kurā būtu liberālas valstis, kas iestājas par savu suverenitāti un uzskata Krieviju par nacionālās drošības draudu, atsaucoties uz Itālijas laikrakstu "Corriere della sera", vēsta Ukrainas ziņu aģentūra UNIAN.

Alianse būtu alternatīva Eiropas Savienībai (ES).

Pēc žurnālistu domām, Lielbritānijas premjerministrs "auž savu tīklu jau vairāk nekā mēnesi". 

Džonsons piedāvāja jaunu politisko, ekonomisko un militāro savienību - alternatīvu Eiropas Savienībai. Tā apvienotu valstis, kas neuzticas Briselei un pauž atšķirīgu nostāju no Vācijas saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā. 

Lielbritānijas premjerministrs savu ideju Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim izteicis 9. aprīlī, kad abu valstu līderi tikās Kijivā, norāda medijs.

Šajā aliansē Lielbritānija vēlas iekļaut Ukrainu, Poliju, Igauniju, Latviju un Lietuvu un, iespējams, vēlāk arī Turciju. Ukrainas vadība vēl nav paudusi konkrētu nostāju par šo iniciatīvu, taču nav arī to noraidījusi.

23. jūnijā notiks ES samits, kad tiks lemts par Ukrainas ES kandidātvalsts statusu. Žurnālisti pieļauj, ka noraidošas atbildes gadījumā Ukrainas prezidents šo alianses alternatīvu varētu uztvert nopietni.

Tomēr medijs pieļauj, ka baumas par Lielbritānijas piedāvāto aliansi tiek izplatītas apzināti, lai izdarītu spiedienu uz Rietumu politiķiem. Tiek apšaubīta arī alianses dzīvotspēja, jo Lielbritānijai nav iespējas finansiāli atbalstīt Ukrainu, norāda medijs.

Tāpat nav zināms, vai Baltijas valstis un Polija vēlēsies pievienoties ES alternatīvai, jo tas apdraudētu valstu attiecības ar Briseli.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu