VIDEO un FOTO ⟩ Somijas hokejisti pārspēj amerikāņus un iekļūst finālā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Pasaules hokeja čempionāta finālā sestdien iekļuva sacensību mājiniece Somijas izlase, kas pusfinālā Tamperē ar rezultātu 4:3 (1:1, 2:1, 1:1) apspēlēja ASV valstsvienību. Cīņā par čempiontitulu somi tiksies ar Kanādas - Čehijas pāra uzvarētāju.

64. sekundē amerikāņus vadībā ar precīzu metienu izvirzīja Neits Šmits.

Somi ar Miro Heiskanena metienu 17. minūtē un Sakari Manninena "golu" vairākumā 25. minūtē izvirzījās vadībā.

Neizšķirtu nepilnas divas minūtes vēlāk no somu zonas vidus, ripai pa ceļam rikošetējot un ielidojot Somijas vārtu labajā augšējā stūrī, panāca Šons Ferels - 2:2.

30. minūtē somi pēc Sami Vatanena "gola" atkal atguva vadību - 3:2.

46. minūtē rezultāta starpību dubultoja Joels Armija, pēc metiena aizsarga aizsegā raidot ripu vārtu labajā stūrī un panākot 4:2.

Divas minūtes un 51 sekundi pirms pamatlaika beigām ar metienu iepretim vārtiem 3:4 panāca Edams Godets. Tobrīd amerikāņi jau minūti un vienu sekundi bija spēlējuši ar sešiem laukuma spēlētājiem.

Divas minūtes un trīs sekundes pirms mača beigām Džeremijs Sveimens vēlreiz atstāja ASV izlases vārtus, taču vēl vienus vārtus gūt amerikāņiem neizdevās - 4:3 Somijas labā.

Uzvarētājiem trīs (1+2) rezultativitātes punktus sakrāja Heiskanens, pa diviem - Armija, Vatanens (abiem - 1+1) un Harri Pesonens (0+2).

Vārtos Jusi Olkinuora atvairīja 25 metienus.

Amerikāņiem divas rezultatīvas piespēles Tomasam Tinenam, bet vārtos Sveimens atvairīja 22 metienus.

ASV B grupā ar 13 punktiem finišēja ceturtā, ciešot tikai divus zaudējumus, kamēr Somija savā mājas čempionātā tikai reizi ir zaudējusi, piekāpjoties kaimiņiem zviedriem pēcspēles metienos (2:3), un B grupā ieņēma pirmo vietu.

Savstarpējā grupas spēlē pārliecinošu panākumu ar 4:1 svinēja Somija.

Savukārt pusfinālā Somijai izdevās atspēlēt divu vārtu deficītu un pārspēt Slovākiju ar 4:2, kamēr ASV hokejisti mačā pret Šveici ieguva divu vārtu pārsvaru jau pirmajā trešdaļā un noslēdza maču ar 3:0.

Otrā pusfinālā, kas sāksies plkst.18.20, Kanāda stāsies pretī Čehijai.

Čehija grupu turnīrā ar 13 punktiem un četrām uzvarām ieņēma trešo vietu B grupā, bet Kanāda, piekāpjoties Šveicei un Dānijai, ar 15 punktiem arī ieņēma trešo vietu A grupā.

Pusfinālā čehi stājās pretī Vācijai, uzvarot ar 4:1, kamēr kanādieši noslēdzošajā trešdaļā atspēlēja trīs vārtu deficītu un pagarinājumā ar 4:3 uzvarēja Zviedriju.

Abas komandas pēdējo reizi tikās pasaules čempionātā 2019. gadā, kad ar rezultātu 5:1 pie panākuma tika Kanādas hokejisti.

Latvijas valstsvienība B grupā Tamperē ar astoņiem punktiem septiņās spēlēs ieņēma piekto vietu, finišējot desmitajā vietā čempionātā un izslēgšanas cīņās neiekļūstot.

Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā Starptautiskā Hokeja federācija (IIHF) atstādināja no IIHF rīkotajām sacensībām visas Krievijas un Baltkrievijas izlases un klubus. Krievijas un Baltkrievijas vietā spēlēs Francija un Austrija, kuras bija rangā visaugstāk esošās izlases no valstīm, kam nebija paredzēts spēlēt augstākajā divīzijā.

Turnīrā startējošās 16 komandas sadalītas divās grupās, pa astoņām vienībām katrā, kas katrai izlasei apakšgrupas sacensībās garantē septiņas spēles. Pēc viena apļa grupu spēlēm katras apakšgrupas četras labākās komandas ceturtdaļfinālā turpinās cīņu par medaļām, bet turnīra vājākās komandas atšķirībā no pagājušā gada pametīs spēcīgāko divīziju, un nākamgad to vietā starp 16 labākajām būs Slovēnija un Ungārija.

2022. gada pasaules čempionāts Somijā norisināsies līdz 29. maijam.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu