"Ja vajadzēs, kritīšu par šo zemi." Intars Rešetins nolēmis stāties Zemessardzē

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktieris un režisors Intars Rešetins.
Aktieris un režisors Intars Rešetins. Foto: Zane Bitere/LETA

Aktieris un režisors Intars Rešetins tuvākajā laikā plāno iestāties Zemessardzē un aicina parādīt, "cik stipra ir mūsu griba iestāties par sevi un savām vērtībām", vēsta žurnāls "Kas Jauns?".

"Es mīlu šo zemi un iestāšos, un kritīšu, ja vajadzēs, par šo zemi, jo mēs esam latvieši. Kā teicis Rainis - mēs esam maza cilts. Un šodien mums jāparāda, cik stipra ir mūsu griba un griba iestāties par sevi un savām vērtībām," žurnālam "Kas Jauns?" skaidro Rešetins.

Viņaprāt, neizbēgama ir stāšanās Zemessardzē. "Iestāšanās Zemessardzē ir kļuvusi aktuāla no dienas uz dienu, jo pieļauju, ka nabaga ukraiņi asinis vēl ilgi lies. Ukrainā karš sākās 2014. gadā, un līdz šā gada februārim viņiem bija astoņi gadi, ko sagatavoties. Un mums ir jābūt gataviem!

Es arī gribētu aicināt pilnīgi visus stāties Zemessardzē - gan sievietes, gan vīriešus, jo, dzīvojot blakus agresora valstij, nekad nezinām, kad pienāks tā X stunda, sevišķi ņemot vērā, ko redzējām 9. un 10. maijā.

Mums ir daudz problēmu, kas ir jārisina. Es nedomāju, ka pieminekļa gāšana to risinās, iespējams, ka plaisu padarīs vēl dziļāku, bet mums ir jāmeklē kopsaucējs, jo valsts mums ir viena un vērtības ir vienas," sacīja aktieris. 

Jau ziņots, ka Uzvaras parkā esošais piemineklis Rīgas pašvaldībai būs jādemontē līdz 15. novembrim, paredz 25. maijā Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē atbalstītais likumprojekts "Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā".

Jautājums par pieminekļa nojaukšanu īpaši aktualizējās pēc Krievijas sāktā kara pret Ukrainu.

Foto: Gājiens "Par atbrīvošanos no padomju mantojuma"

Rīgas domē (RD) tiek apsvērti visi varianti padomju armijas pieminekļa nojaukšanai, to starpā arī spridzināšana, piektdien, 27. maijā, žurnālistiem sacīja Rīgas vicemērs Vilnis Ķirsis (JV). RD tikās ar uzņēmējiem, kuri vēlas iesaistīties Uzvaras parkā esošā pieminekļa nojaukšanā.

Viņš uzsvēra, ka pašlaik vēl ir pāragri runāt par to, cik izmaksās pieminekļa nojaukšana, jo sākotnēji jāizstrādā projekts un jāizsludina iepirkums par nojaukšanu.

Savukārt pašvaldības izpilddirektors Jānis Lange norādīja, ka ir zināms, līdz kuram datumam piemineklis jādemontē. Likumdevējs plāno uzdot to paveikt līdz 15. novembrim, un pašvaldība plāno iekļauties šajā termiņā. Līdz ar to visi darbi tiks plānoti tā, lai šo uzdevumu paveiktu laikus.

Ķirsis uzsvēra, ka, ņemot vērā drošības situāciju un iespējamās provokācijas, pašvaldība neatklās būtisku informāciju saistībā ar pieminekļa nojaukšanu, tostarp plānotos termiņus un citu informāciju, kuras nonākšana atklātībā varētu kaitēt pieminekļa demontāžas procesam.

Vairāki uzņēmumi pieteikušies Rīgas domei bez maksas palīdzēt organizēt padomju armijas pieminekļa nojaukšanu. Pašvaldība saņēmusi vēstules no SIA "JaunRīga ECO" un SIA "Forma 2", kas piedāvā bez atlīdzības nodrošināt pieminekļa nojaukšanas būvuzraudzību.

Notikusi arī Rīgas mēra Mārtiņa Staķa (PP) tikšanās ar arhitektu biroju "Sarma&Norde arhitekti", kas piedāvājis brīvprātīgi sagatavot pieminekļa demontāžas projektu.

Rīgas dome uzdevusi "Rīgas pieminekļu aģentūrai" veikt nepieciešamās darbības objekta demontāžai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu