Pandēmija veicinājusi strauju svara pieaugumu eiropiešiem. 59% iedzīvotāju dzīvo ar lieko svaru

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: New Africa/shutterstock.com

Pasaules Veselības organizācija (PVO) izrēķinājusi, ka 59% no visiem eiropiešiem dzīvo ar lieko svaru vai aptaukošanos. Svarīgs faktors bija Covid-19 pandēmijas laikā noteiktie ierobežojumi, kas situāciju ir tikai pasliktinājusi, vēsta LTV Ziņu dienests. 

Pasaules Aptaukošanās federācijas prezidents profesors Džons Vaildings sacīja: "Jo lielāka ir aptaukošanās izplatība, jo augstāka ir mirstība no Covid-19. Un tas ir patiešām krasi redzams - ja paskatās uz valstīm, kurās aptaukošanās un liekā svara izplatība kopā ir vairāk nekā 50 procenti, mēs redzam 10 reizes augstāku mirstības līmenī no Covid-19 šajās valstīs nekā tajās valstīs, kurās aptaukošanās un liekā svara izplatība ir mazāka par 50 procentiem."

Tas ir arī tiešs cēlonis, piemēram, 200 000 jauniem vēža gadījumiem gadā. Tas saistīts arī ar daudzām citām slimībām, tostarp muskuļu un skeleta sistēmas komplikācijām, 2. tipa cukura diabētu, sirds slimībām un vismaz 13 vēža veidiem.

Eiropas iedzīvotāji dzīvo tādā vidē, kur ir viegli pieejams lēts ēdiens un ir viegli visu dienu pavadīt sēžot, un attālinātais darbs vai darbs no mājām Covid-19 pandēmijas laikā to ir tikai veicinājis.

Arvien plašākās iespējas pasūtīt ēdienu uz mājām, ko piegādā kurjeri, vai arī veikt ikdienas iepirkumus internetā, neizejot no mājām.

Arī bērni vairāk dzīvo digitālajā pasaulē, kas neprasa daudz kustību. Un viņu situāciju pasliktina arī vecāku jaunais dzīvesveids.

PVO norāda, ka rīcība nepieciešama arī valdības līmenī, lai mainītu cilvēku uzvedību - nodokļi saldinātajiem dzērieniem, ierobežojumi to reklāmām un vienlīdzīga piekļuve augstas kvalitātes aptaukošanās pārvaldības pakalpojumiem.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu