Vairākās vietās pirmdien dzirdēti biedējoši trokšņi, ko izraisīja sabiedroto spēku virsskaņas kaujas lidmašīnu treniņlidojumi (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters / Scanpix

Pirmdien, 30. maijā, vairākās vietās Latvijā atskanējuši sprādzieniem līdzīgi trokšņi. Iedzīvotāji ziņo, ka drebējušas mājas. Blīkšķus radīja sabiedroto spēku virsskaņas kaujas lidmašīnu treniņlidojumi.

Iedzīvotāji ziņo, ka "sprādzienus" dzirdējuši Jelgavā, Ozolniekos, Jūrmalā, Purvciemā, Pārdaugavā, Mārupē un Ķekavā.

Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departamenta preses nodaļas vecākais referents Roberts Skraučs skaidro, ka troksni radīja sabiedroto spēku virsskaņas kaujas lidmašīnu treniņlidojumi. Lidmašīnas lidoja no Lietuvas uz Igauniju.

Savukārt Siguldas novada pašvaldība informē, ka pirmdien no pulksten 11 līdz 13 Siguldas novadā notika lidmašīnas AV-8B pārlidojumi.

Aizsardzības ministrijas pārstāvis Kaspars Galkins norāda, ka NATO patruļlidmašīnas devušās no Lietuvas uz Igauniju un, lidmašīnām pārejot uz virsskaņas ātrumu, radušies minētie trokšņi. Galkins uzsvēra, ka lidojums noticis, ievērojot normatīvos aktus un augstumā virs desmit kilometriem.

LETA arhīvs liecina, ka arī iepriekšējos gados iedzīvotāji satraukušies par NATO lidmašīnu radītajiem trokšņiem, pārejot uz virsskaņas ātrumu.

Ogres novada Rembates pagastā notiks starptautiskās militārās mācības "Ramstein Legacy 2022"

No 30. maija līdz 6. jūnijam Ogre novada Rembates pagastā un Nacionālo bruņoto spēku Aviācijas bāzes teritorijā norisināsies NATO Gaisa spēku pavēlniecības organizētās starptautiskās militārās mācības "Ramstein Legacy 2022".

Militāro mācību "Ramstein Legacy 2022" mērķis ir pilnveidot NATO pretgaisa aizsardzības vienību sadarbību, tehnisko savietojamību un vienību integrāciju vienotā NATO pretgaisa aizsardzības komandvadības struktūrā. Mācības vienlaicīgi norisināsies Polijas, Lietuvas, Igaunijas un Latvijas teritorijā un gaisa telpā.

Latvijā mācībās piedalīsies aptuveni 300 pretgaisa aizsardzības apakšvienību karavīri no Gaisa spēkiem, Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes, Zemessardzes, kā arī no Itālijas, Čehijas un ASV bruņoto spēku pretgaisa aizsardzības vienībām.

Mācībās tiks iesaistīta NATO militārā aviācija un tuvās darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmas, to skaitā RBS-70, STINGER un AVENGER.

Mācību laikā tiks ievēroti visi drošības pasākumi, un mācību aktivitātes neradīs kaitējumu iedzīvotājiem un apkārtējai videi.

Mācību laikā pretgaisa aizsardzības vienības pārvietosies pa valsts un pašvaldības koplietošanas ceļiem, kā arī izvietos pretgaisa aizsardzības sistēmas ar īpašniekiem saskaņotajās teritorijās.

Nacionālie bruņotie spēki lūdz iedzīvotājus ar sapratni izturēties pret notiekošajām mācībām un militārās aviācijas radītajiem trokšņiem.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu