Nākamās apkures sezonas rēķini būs izaicinājums Latvijas iedzīvotājiem, prognozē eksperti

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Zvone/Shutterstock

Nākamajā apkures sezonā būs vismaz divas reizes lielāki rēķini par siltumu, prognozē AS "Rīgas siltums" valdes priekšsēdētājs Normunds Talcis. Daļai iedzīvotāju būs grūti samaksāt paaugstinātos siltuma rēķinus, tādēļ eksperti iesaka veidus, kā mainīt paradumus, lai samazinātu rēķinus, vēsta portāls LSM.lv

"Mēs varam sagaidīt, ka apkures sezonā būs apkure, būs energonesējs, kas mums piesildīs mājas un uzsildīs ūdeni," norāda Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretāra vietnieks enerģētikas jautājumos Edijs Šaicāns.

"Pašvaldībās, kuras apkurina ar gāzi, cena būs gana augsta," norāda Šaicāns. Savukārt pašvaldībās, kas pārgājušas no gāzes uz biomasu, tarifu pieaugums būs, taču neliels.

Šaicāns iesaka mazināt ūdens temperatūru, kā arī samazināt siltuma patēriņu tiem, kas to var izdarīt radiatoriem, kam ir individuālās uzskaites mezgli.

"Ja paskatās ziemā, var redzēt, ka logi stāv vaļā, un neviens pat nedomā, ka pa logiem iet ārā siltums. Cenu šoks būs papildu grūdiens iedzīvotājiem tomēr aizdomāties, ka enerģija, kuru mēs izlaižam laukā, ir tā, par ko mēs izmetam naudu vējā. Daļai noteikti būs izaicinājumi nosegt rēķinus," skaidro Šaicāns.

AS "Rīgas siltums" valdes priekšsēdētājs Normunds Talcis prognozē - ja rudenī siltuma tarifs būs divas reizes augstāks, tad vienistabas dzīvoklim par apkuri būs jāmaksā 140 eiro.

"Katrs grāds ir 5% no patēriņa. Tas ir daudz. Nedrīkst regulēt temperatūru ar logu, bet jāvēršas pie apsaimniekotāja, ja ir pārkurināts. Nedrīkst pieļaut, ka ir karsts un atver logu, lai dzīvokli atvēsinātu. Vajag atvērt logu plaši vaļā, nosegt radiatoru ar segu vai mētelīti, izvēdināt un tad aiztaisīt logu ciet," iesaka Talcis.

AS "Rīgas siltums" valdes priekšsēdētājs saka, ka kopumā Rīgā iedzīvotāju parāds par iepriekšējo apkures sezonu ir ap 10 miljoniem eiro:

"Ja māja no apkures atslēgta parādu dēļ un vasaras laikā nav norēķinājusies, tad mēs atļausim pieslēgt siltumu tikai tad, kad ārā būs ap nulli grādu." 

"Es teiktu, ka mums lielākajai daļai iedzīvotāju Latvijā būs grūtības samaksāt paaugstinātos siltuma rēķinus. Ja tā ir valstiska problēma, tad ir jābūt arī valstiskam risinājumam.

Ja mēs apzināmies, ka mums gandrīz 40% Latvijā cilvēku dzīvo tuvu nabadzības slieksnim, tad ir jābūt valstiskam mehānismam, kas nodrošinātu, ka cilvēki spēj samaksāt par tiem pakalpojumiem un nodrošināt pēc tam kaut kādu iztiku,"

uzskata Rīgas domes Sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētājs Viesturs Kleinbergs no frakcijas "Par!/Progresīvie".

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) uzdevis vairākām ministrijām līdz jūnija vidum iesniegt piedāvājumu par visaptverošu mērķētu pabalstu sistēmu. ​

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu