Ausmas Kantānes tuva draudzene atklāti par aktrises dzīves pēdējo mēnesi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ausma Kantāne
Ausma Kantāne Foto: Sintija Zandersone/LETA

29. maija rītā 80 gadu vecumā mūžībā devuās aktrise Ausma Kantāne. Viņas sirdsdraudzene, ārste Ingrīda Circene žurnālam "Kas Jauns?" pastāstīja, kā noritēja aktrises dzīves pēdējais mēnesis. 

Circene, kura pēdējos trīs gadus dzīvoja kopā ar Kantāni un uzpasēja viņu gan kā mediķe, gan draudzene, atklāj, ka aktrisi pēkšņas veselības problēmas piemeklēja maija vidū.

"Tas bija liktenis," nopūzdamās atzīst Circene. Kādā dienā, kad Ausma bija devusies uz Rīgu, viņa zvanīja Ingrīdai, teikdama, ka uz ielas neveiksmīgi kritusi un stipri sasitusi galvu.

"Teica, ka kritiena brīdi neatceras, bet tas bijis uz līdzenas vietas, nekādu šķēršļu it kā nav bijis. Ar "ātrajiem" Ausma bija aizvesta uz Stradiņiem," atminas Circene.

Sākotnēji Ausma neesot vēlējusies palikt slimnīcā, taču tad viņa pārstāja atbildēt uz zvaniem. "Sazvanīju medmāsu un uzzināju, ka Ausmas stāvoklis pēkšņi pasliktinājies un viņai jau tiek veikta operācija. Pēc šīs operācijas viņa tā arī vairs nebija spējīga sarunāties.

Vairākas nedēļas slimnīcā pavadīja komas stāvoklī. Kritiena sekas izrādījās neatgriezeniskas," caur asarām stāsta Ingrīda.

Ausma Kantāne vairākus gadu desmitus ir bijusi sabiedriskā darbiniece, Dailes teātra aktrise un politiķe. Bijusi politiskās partijas "Jaunais laiks" frakcijas locekle.

1993. gadā Kantāne saņēma Spēlmaņu nakts balvu "Gada aktrise" otrā plāna lomā par lomu izrādē "Gesta Berlings", bet 1994. gadā — balvu "Gada aktrise" par lomām izrādēs "Ugunī", "Visi koki Dieva doti" un "Dzelzs magnolijas" Dailes teātrī.

2017. gada 18. novembrī apbalvota ar Triju Zvaigžņu ordeņa 3. šķiru.

Ausma Kantāne bija precējusies ar dzejnieku Imantu Ziedoni.

Līdzjūtību Kantānes tuviniekiem un viņas talanta cienītājiem izteikusi Kultūras ministrija un vairākas valsts amatpersonas, tostarp Latvijas Valsts prezidents Egils Levits.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu