Degvielas cena pārsniegusi divu eiro robežu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Zane Bitere/LETA

Šodien, 1. jūnijā, 95. markas degvielas cena pārsniegusi divu eiro robežu. 

Informācija degvielas mazumtirgotāja "Circle K Latvia" mājaslapā liecina, ka otrdien, 31.maijā, 95.markas benzīna zemākā cena kompānijas degvielas uzpildes staciju tīklā Rīgā bija 2,004 eiro par litru, kamēr 98.markas benzīns maksāja 2,044 eiro par litru, bet dīzeļdegvielas cena bija 1,894 eiro par litru.

Arī degvielas mazumtirgotāja "Virši-A" uzpildes stacijās zemākā 95.markas benzīna cena ir 2,004 eiro par litru un 98.markas benzīna cena ir 2,044 eiro par litru, kamēr dīzeļdegvielas cena ir 1,904 eiro par litru.

Degvielas mazumtirgotāja "Neste Latvija" publiskotā informācija liecina, ka tās automātiskajās degvielas uzpildes stacijās 95.markas benzīna cena sasniegusi 1,997 eiro par litru, kamēr 98.markas benzīna cena ir 2,037 eiro par litru, bet dīzeļdegvielas cena - 1,897 eiro par litru.

Degvielas mazumtirgotāja "Viada Baltija" degvielas uzpildes stacijās 95.markas benzīna cena sasniegusi 2,002 eiro par litru, 98.markas benzīna cena ir 2,012 eiro par litru, bet dīzeļdegvielas cena ir 1,874 eiro par litru.

Jau vēstīts, ka kopš Krievijas sāktā kara Ukrainā Latvijā un citās Eiropas valstīs strauji pieaugušas degvielas cenas. Pirmo divu nedēļu laikā 95. markas benzīna cena pieauga par 17,45%, bet dīzeļdegvielas cena par 21,86%.

Degvielas cenas ietekmē dažādi faktori, piemēram, degvielas cena biržā, eiro-dolāra valūtas kurss, konkurence, globāli notikumi un nodokļi, kas Latvijā veido ap 60% no cenas.

Saasinoties ģeopolitiskajai situācijai, jēlnaftas cenas pasaulē ir strauji pieaugušas. Ir noteiktas sankcijas pret Krievijas jēlnaftu un naftas produktiem, kas ietekmē arī naftas tirgu, piemēram, jēlnaftas un naftas produktu cenas pasaulē. Šo ietekmi ilgtermiņā ir grūti prognozēt.

Viens no faktoriem, kas ietekmē degvielas cenas Latvijas patērētājiem, ir naftas cenas pasaules tirgos, kā arī dīzeļdegvielas un benzīna vairumtirdzniecības cena. Ja pieaug cenas pasaules naftas produktu tirgos un vairumtirdzniecības cenas, tad naftas produktu cenas mazumtirdzniecībā pieaug ne tikai Latvijas degvielas tirgū, bet arī kaimiņvalstīs un visā pasaulē.

Degvielas mazumtirdzniecības gala cenā 40% veido degvielas cena, 35% akcīzes nodoklis, 17% pievienotās vērtības nodoklis (PVN), 7% degvielas uzpildes stacija uzturēšanas izmaksas un 1% obligāto rezervju nodeva.

Ilgākā periodā degvielas cenu ietekmē divas lietas - naftas cena biržā un ASV dolāra kurss pret eiro. Šobrīd naftas cenas nav vēsturiski augstākās, bet degvielas cenas Latvijā tādas ir, kas skaidrojams ar veiktajām izmaiņām nodokļu politikā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu