Raidījums: Pedagogiem ar IZM briest strīds algu jautājumā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Tāfele. Ilustratīvs attēls
Tāfele. Ilustratīvs attēls Foto: Jānis Škapars/TVNET

Septembrī stājas spēkā jaunais pedagogu atalgojuma modelis. Pedagogi sūdzas, ka šo pārmaiņu dēļ daudzi skolotāji paliks bez nākamajos gados solītā algas palielinājuma. Izglītības ministrija pārmetumus noraida, atzīstot, ka pašvaldībām jaunais finansējuma modelis dos iespējas palielināt skolotāju algas pēc skolu tīkla sakārtošanas, vēsta raidījums "TV3 Ziņas".

Nozare pauž neapmierinātību ar ministrijas plānu uz trim gadiem iesaldēt pedagogu atalgojumam paredzēto valsts mērķdotāciju.

No septembra stājas spēkā jaunais pedagogu atalgojuma modelis, kur mērķdotācijas apjomu skolām mērīs pēc faktiskā skolēnu skaita pašvaldībā, nevis skolā, kā tas bijis iepriekš.

Tālāk jau naudas sadale pa izglītības iestādēm būs katras pašvaldības rokās. Un, lai gan kopējais finansējums nedaudz pieaugs, naudu uz vienu skolēnu Izglītības ministrija palielināt turpmākos gadus neplāno. Tas, pēc pedagogu arodbiedrības aprēķiniem, nozīmēs, ka daudzās pašvaldībās skolotāju algas faktiski tiks iesaldētas uz trim gadiem.

Vienošanās iepriekš paredzējusi, ka pedagogiem algas celsies par 8.4% gadā, taču tagad, ja arī būs, tad vien pāris procentu pieaugums.

Arī pašvaldību savienība šodien norādīja, lai gan sākotnēji tā jauno modeli atbalstījusi, tagad tas radījis lielu vilšanos. Pašvaldībām būšot pašām jārod līdzekļi savā budžetā, lai segtu starpību, ja valsts budžeta finansējums izrādīsies nepietiekošs.

Video: "TV3 Ziņas" sižets

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu