Bez tiesas sprieduma imunologam Ņikiforenko ārsta sertifikātu neatņems, norāda Ārstu biedrība

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Imunologs Jevgēnijs Ņikiforenko.
Imunologs Jevgēnijs Ņikiforenko. Foto: Ekrānuzņēmums no LTV video

Šonedēļ Rīgas Austrumu prokuratūras prokurore lēma par imunologa Jevgēnija Ņikiforenko saukšanu pie kriminālatbildības par seksuālu vardarbību pret savām pacientēm. Februāra beigās policija aizturēja Ņikiforenko, kuram tika liegts praktizēt kā ārstam imunologam. Tomēr ārstniecības organizācijas neplāno rīkoties, kamēr nebūs sagaidīts tiesas spriedums, vēsta Latvijas Sabiedriskie mediji.

Pēc sākotnējā atteikuma tomēr sāka izmeklēšanu

Latvijas Radio stāstu sērijā "Vajadzēs noģērbties" tika vēstīts par vairākām imunologa Jevgēnija Ņikiforenko pacientēm, kuras, viņuprāt, piedzīvojušas seksuālu vardarbību.

Imunologs veicis ginekoloģiskus izmeklējumus, kas nav viņa specialitātei atbilstoši. Sievietes ar iesniegumiem vērsās policijā, arī atbildīgajās ārstniecības iestādēs un organizācijās, tomēr rīcība nesekoja. Policija atteicās sākt kriminālprocesu.

Pēc plašas rezonanses sabiedrībā tiesībsargājošās iestādes tomēr pievērsa šiem gadījumiem uzmanību, un februāra beigās Valsts policija aizturēja Ņikiforenko, piemērojot  viņam drošības līdzekli – liegumu praktizēt kā ārstam imunologam.

Pagājušonedēļ policija paziņoja par izmeklēšanas beigšanu. Savukārt prokuratūra šīs nedēļas sākumā sauca Ņikiforenko pie kriminālatbildības.

Ņikiforenko kopumā apsūdzēts par septiņu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu pēc divām Krimināllikuma normām par seksuālu vardarbību. Kopumā procesā par cietušām atzītas piecas sievietes.

Pārējās pacientes, kuras, iespējams, ārsts seksuāli izmantoja, ir liecinieces vecās likuma redakcijas dēļ. Šobrīd prokuratūra no plašākiem komentāriem atturas.

Tātad ir redzama virzība šajā lietā, vismaz no tiesībsargājošajām iestādēm. Taču, ja policija Ņikiforenko neuzliktu liegumu praktizēt, iespējams, ārsts vēl šodien veiktu viņam inkriminētās darbības.

Sertifikātu pagaidām neanulē

Veselības inspekcijai tika rakstīti vairāki iesniegumi no Ņikiforenko pacientēm. Iestādes pārstāve Iveta Balode Radio neatklāja, cik iesniegumi ir saņemti, tā kā notiek kriminālprocesa izmeklēšana.

"Varam vien teikt, ka pēc inspekcijas publiskā aicinājuma atsaukties personas, kuras apšauba ārsta darbības medicīnisko pamatotību, šādas personas atsaucās. Un iesniegumi ir nosūtīti Valsts policijai un Ģenerālprokuratūrai. (..)

Es domāju, ka mums ir jāsagaida tiesas lēmums. Skatoties, kas būs ietverts tiesas lēmumā, atbilstīgas darbības veiks arī Veselības inspekcija," sacīja Balode.

Veselības inspekcija nerīkosies, nesagaidot tiesas lēmumu.

Tiesas spriedumu gaida arī Latvijas Ārstu biedrība, kas ir atbildīga par arodbrāļu sertifikātiem.

"Cilvēku var vainot tad, kad viņa vaina ir pierādīta. Tad, kad viņa vaina būs pierādīta juridiski, tad mēs kā Ārstu biedrība rīkosimies. Citādāk būs linča tiesa viena pēc otras.

Mēs varam apturēt sertifikāta darbību uz laiku, bet atņemt sertifikātu tikai tad, kad ir tiesas lēmums," sacīja biedrības prezidente Ilze Aizsilniece.

Patlaban Ministru kabineta noteikumi paredz divus kritērijus ārsta sertifikāta anulēšanai – ētikas normu pārkāpums un normatīvo aktu pārkāpums. Ja Ārstu biedrība neresertificē ārstu pārkāpumu dēļ, tad nereti arodbrāļi vēršas tiesā.

Savukārt Aizsilniece norādījusi, ka biedrībai nav daudz naudas, turklāt tiesas procesi ir dārgi. Tāpēc tā ir ļoti piesardzīga šādos gadījumos.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts ("Attīstībai/Par!") uzskata, ka tā ir galējība, ja pacienta tiesības tiek aizstāvētas kriminālprocesa ceļā.

"Viens ir likumdošanas jautājums. Šeit mēs kopā ar Latvijas Ārstu biedrību strādājam pie iespējamajiem grozījumiem Ārstniecības likumā, lai nostiprinātu un noskaidrotu robežas ārstu disciplinārajai atbildībai.

Bet vienlaikus tas ir arī tāds plašāks kultūras jautājums ārstniecības iestādēs, nozarē un profesijā par to, kas ir un kas nav pieļaujams," sacīja Pavļuts.

Ministrs norāda, ka plāno ieviest vismaz lielākajās ārstniecības iestādēs pacientu tiesību aizsardzības speciālistu.

Tāpat iestādēm būtu jābūt pacientu tiesību aizsardzības plāniem.

Pēc šī notikuma Veselības inspekcijā esot veikti vairāki uzlabojumi – stiprināta iestādes kapacitāte, pilnveidota speciālistu izpratne un komunikācijas spējas.

Aizsilniece no Ārstu biedrības gan norādīja, ka līdz šim strīdu gadījumā arodtiesai nav bijusi pieeja medicīnas dokumentiem, lai lemtu par ārstu pārkāpumiem. 

"Tas, ko mēs ierosinājām Veselības ministrijai un visiem, ka Ārstu biedrība tāpat kā arhitekti un tāpat kā juristi var saviem kolēģiem dot disciplinārsodus, kas arī ir piemērojami un kurus ņem vērā resertifikācijas procesā.

Tur ir jāizdara izmaiņas vairākos likumdošanas aktos, kas pašlaik tiek skatīts un diskutēts. Tad redzēsim, vai tos virzīs [tālāk]," sacīja Aizsilniece.

Tāpat biedrības vadītāja pastāstīja, ka biedrībai raksta imunologa pacienti, kas gadiem gājuši pie viņa, un pārmet, kāpēc biedrība neaizstāv ārstu Ņikiforenko. Ārstu biedrība šajā lietā neieņem pozīciju, jo vēl nav bijis tiesas lēmums.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu