"Ir palikusi tikai Odesa." Ukrainā novērots milzīgs pieprasījums tūrisma nozarē

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Andrey Zhernovoy/Shutterstock.com

Ukraiņi rezervē dzīvojamās mītnes jūras krastā, tāpat arī aizvien populārāka kļūst ceļošana 100 kilometru rādiusā no mājām. Neskatoties uz karadarbību, daudzi Ukrainas iedzīvotāji jau kaļ plānus atpūtai 2022. gada vasarā, vēsta ziņu medijs UNIAN.

Tūrisma informācijas apvienības "Visit Ukraine" valdes priekšsēdētāja pārstāvis Antons Taranenko stāsta: "Patiesībā tūrisma pieprasījums palielinās ik dienu. Mēs redzam, ka ukraiņi ir ļoti noguruši no ikdienas pārdzīvojumiem. Dažos reģionos jau pilnībā atkopusies tūrisma nozare. Piemēram, rietumu reģionos daļa tūrisma operatoru jau atsākuši darbu."

Eksperts uzskata, ka Odesā, kur joprojām ir paaugstināta raķešu triecienu bīstamība un ir mīnēta visa Melnās jūras piekraste, šovasar tomēr izdosies vienoties ar vietējiem iedzīvotājiem un karavīriem par viesnīcu un atpūtas bāzu darba sākšanu dažās "neapdraudētās" pludmalēs, kur tiks veikta arī atbilstoša pārbaude.

"Milzīgs pieprasījums [par Odesu], tāpēc ka pie mums diemžēl nav ne Berdjanska, ne Mariupoles, nav Doņeckas un Zaporižjas apgabala, nav Hersonas un pagaidām nav Nikolajivas, bet ir palikusi tikai Odesa," skaidro eksperts.

Taranenko arī stāsta, ka šobrīd Ukrainā strādā pie speciālu vadlīniju izstrādes, kas vēstīs par to, kas jāievēro viesnīcām un citām atpūtas iestādēm karadarbības laikā.

Viņš skaidro, kad un kā jāstrādā viesnīcām. "Ja viesnīcā ir bumbu patvertne, tad viņi var organizēt atpūtu, ja ne, tad kur cilvēkiem tādos gadījumos kā, piemēram, raķešu uzbrukumā, slēpties? Tas viss tiek pārrunāts."

Tāpat arī eksperts prognozē - tā kā kara rezultātā ir krietni samazinājušies ukraiņu ienākumi, šā gada tūrisma sezona varētu būt ļoti neveiksmīga tieši augstākās klases viesnīcām. Iespējams, viņiem pat nāksies samazināt cenas, lai piesaistītu tūristus.

Taranenko uzskata, ka šogad cilvēki vairāk mēģinās atpūsties tuvāk mājām.

"Atpūtas rādiuss varētu saglabāties tāds, kāds bija pandēmijas sākumā. Respektīvi, populārākie galamērķi atrodas 100 kilometru rādiusā no pastāvīgās dzīvesvietas."

Populāri varētu būt arī izbraukumi uz citām pilsētām. Noteikti uz tām, kur ir drošāk. Pakāpeniski atgriežas arī interese par ekskursijām - ne tikai ukraiņiem, bet arī ārzemniekiem, kas ierodas Ukrainā darba darīšanās.

Būs pieprasījums arī bērnu atpūtai, jo tiem bērniem, kuri ir evakuēti no karadarbības zonām, ir nepieciešama atpūta, lai uzlabotu psiholoģisko stāvokli. Eksperts uzskata, ka tās varētu būt nelielas lokālas nometnes, jo tomēr kara apstākļos kontrolēt lielas nometnes ar lielu bērnu skaitu būs ļoti sarežģīti.

Iespējamās cenas Taranenko prognozē pirmskara līmenī un uzskata, ka varētu samazināties vietu skaits dažādās izmitināšanas iestādēs.

Kā iepriekš ziņoja UNIAN, pludmales sezona Kijevā vēl nesāksies. Viens no iemesliem – apmeklētāju drošība un sprādzienbīstamu priekšmetu pārbaude pludmales teritorijās.

2021. gadā Ukrainu apmeklēja vairāk nekā četri miljoni tūristu, kas ir par 26% vairāk nekā 2020. gadā. Visvairāk uz Ukrainu brauca atpūsties tūristi no Moldovas, Krievijas un Polijas, vēsta UNIAN.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu