"Riga Pride" ietvaros būs apskatāma "Queer As German Folk" izstāde

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

"Riga Pride" ietvaros Totaldobže mākslas centrā no 6. līdz 30. jūnijam norisināsies izstāde "Queer As German Folk". Izstāde ir atskats uz LGBTQ kopienas kustību Vācijā pēdējo 60 gadu laikā. Gētes institūta, "Schwules Museum Berlin" un Pilsonības izglītības federālās aģentūras kopīgi veidotais projekts pievēršas LGBTQ kustības daudzveidībai kopš 20. gadsimta 60. gadiem.

1969. gada 27. jūnija vēlā vakarā Ņujorkas geju bāra "Stonewall Inn" apmeklētāji izrādīja pretestību kārtējam brutālam policijas reidam. Protests, kas ilga vairākas dienas, vēsturē iegājis kā modernās LGBTQ kustības dzimšanas brīdis. Atzīmējot "Stounvolas dumpja" 50. gadadienu, Gētes institūts, "Schwules Museum Berlin" un Pilsonības izglītības federālās aģentūras kopīgi izstrādātā izstāde sniedz ieskatu LGBTQ kustības vēsturē VFR, VDR un atkalapvienotajā Vācijā no 1960. gadiem līdz mūsdienām.

Īpaši tiek akcentētas daudzveidīgās saiknes ar kustībām ASV. Izstādi "Queer as German Folk" 2019. un 2020. gadā izrādīja astoņi Gētes institūti Ziemeļamerikā un muzejs "Schwules Museum Berlin". "Riga Pride" ietvaros izstāde jūnijā būs apskatāma arī Rīgā.

Gētes institūta un "Schwules Museum Berlin" kuratoru Birgitas Bozoldes un Karinas Klugbaueres kopīgi izstrādātās izstādes vairāk nekā 100 eksponātos aplūkoti LGBTQ kustību rosinājušie un pārmainījušie impulsi, piemēram, agrīnie geju tikšanās klubi Kreicbergā, VDR feministu aprindas, leģendārā kreiso geju stratēģiskā diskusija "Tuntenstreit", tā dēvētā "Iceho" raganu prāva, melno sieviešu tīkla dibināšana Vācijā vai transpersonu kustības aktuālās protesta akcijas.

"Riga Pride" Kultūras un mākslas projektu vadītāja Mētra Saberova par izstādi: "Pateicoties sadarbības partneriem, ir izdevies arī Rīgā materializēt šo plaši izglītojošo ekspozīciju ar bagātīgu informācijas devumu gan tekstuālā, gan arhīvu attēlu formā.

Izstādes aptvērums lietderīgi papildinās arī Latvijas skatītāju zināšanas par LGBTQ tiesību attīstību ceļu, ļaujot mums vilkt paralēles un meklēt atšķirības ar savā reģionā notiekošajiem soļiem."

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu