ANO: Ukrainas karā nav un nebūs uzvarētāju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Apvienotās Nācijas, pieminot Ukrainas kara 100. dienu, paziņojušas, ka šajā karā nebūšot uzvarētāju.

"Šim karam nav un nebūs uzvarētāju. Drīzāk mēs 100 dienas esam bijuši liecinieki tam, kas ir zaudēts - dzīvības, mājas, darbs un izredzes," norādījis ANO ģenerālsekretāra palīgs un ANO Ukrainas krīzes koordinators Amids Avads.

Krievija atkārtoto iebrukumu Ukrainā sāka 24.februārī, vispirms cenšoties ieņemt Kijivu, bet viņiem tas neizdevās. Pēc tam Krievijas karaspēks atkapās no Ukrainas galvaspilsētas apkārtnes un Ukrainas otras lielākās pilsētas Harkovas. Taču krieviem izdevies pakāpeniski gūt panākumus valsts dienvidos un austrumos.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis šodien paziņoja, ka Krievija okupējusi apmēram piektdaļu Ukrainas teritorijas. Vienlaikus prezidents kara 100.dienā pauda pārliecību par Ukrainas uzvaru.

"Šis karš ir radījis nepieņemamus zaudējumus cilvēkiem un pārņēmis gandrīz visus civilās dzīves aspektus," noradīja Avads. "Nedaudz vairāk kā trīs mēnešos gandrīz 14 miljoni ukraiņu ir bijuši spiesti pamest savas mājas, lielākā daļa sieviešu un bērnu."

ANO norāda, ka strādā pie tā, lai ierobežotu kara postošo ietekmi uz pārtikas drošību pasaulē, cenšoties atjaunot tirdzniecību ar graudiem un pirmās nepieciešamības precēm.

Graudaugu cenas ir palielinājušās Ukrainas eksporta krituma dēļ, pastiprinot konfliktu un klimata pārmaiņu ietekmi un radot bažas par sociālajiem nemieriem.

"Mums nepieciešams miers. Karam ir jābeidzas," teikts ANO paziņojumā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu