Igaunijas prezidents atceļ no amata visus Centra partijas ministrus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Alars Kariss
Alars Kariss Foto: EPA/Scanpix

Igaunijas prezidents Alars Kariss piektdien apstiprināja premjerministres Kajas Kallasas lūgumu atcet no amata visus septiņus Centra partijas virzītos ministrus valdībā.

Kariss piektdien Igaunijas prezidenta pilī Kadriorgā tikās ar Reformu partijas līderi, kura iesniedza lūgumu atbrīvot koalīcijas partneres Centra partijas virzītos ministrus.

Pēc tikšanās prezidents parakstīja lēmumu Erki Savisāru atbrīvot no vides ministra amata, Tītu Teriku no kultūras ministra amata, Tāvi Āsu no ekonomikas un infrastruktūras ministra amata, Jāku Ābu no valsts pārvaldes ministra amata, Kristianu Jāni no iekšlietu ministra amata, Tanelu Kīku no veselības un nodarbinātības ministru un Evu Mariju Līmetsu no ārlietu ministres amata.

Kallasa kā iemeslus savam lēmumam lūgt prezidentu atbrīvot koalīcijas partneres virzītos ministrus minēja atšķirīgas vērtības un nespēju sadarboties kopīgu valstij nozīmīgu mērķu sasniegšanā.

Izšķirīgs brīdis esot bijis 1.jūnija balsojums Rīgikogu, kad Centra partija kopā ar opozīcijas partiju noraidīja likumprojektu par pirmsskolas izglītību, kuru valdība bija vienbalsīgi atbalstījusi.

Viņa arī paziņoja par ierosinājumu sākt koalīcijas veidošanas sarunas pašlaik opozīcijā esošajām partijām "Tēvzeme" un Sociāldemokrātiskā partija.

Reformu partijas un Centra partijas valdība Igaunijā tika izveidota pagājušā gada janvārī.

Pirms tam valdības koalīciju Igaunijā veidoja Centra partija, Konservatīvā tautas partija (EKRE) un partija "Tēvzeme".

Šī koalīcija izjuka, kad Centra partijas priekšsēdētājs Jiri Ratass atkāpās no premjerministra amata, jo prokuratūra viņa vadītajai partijai noteica aizdomās turamā statusu krimināllietā par ziedojumiem partijai apmaiņā pret to, ka valsts kredītu un eksporta garantiju aģentūra "Kredex" piešķīra aizdevumu ar atvieglotiem nosacījumiem nekustamā īpašuma attīstīšanas uzņēmumam "Porto Franco".

Igaunijas parlamentā, kurā ir 101 deputāts, liberālajai Reformu partijai ir 34 vietas, Centra partijai - 25 vietas, labēji populistiskajai Konservatīvajai tautas partijai - 19 vietas, nacionālkonservatīvajai partijai "Tēvzeme" - 12 vietas un Sociāldemokrātiskajai partijai - 10 vietas un viens deputāts ir neatkarīgs.

Parlamentā nepārstāvētā liberālā partija "Eesti 200" ir sākusi parakstu vākšanu, lai ierosinātu parlamenta atlaišanu.

Nākamās parlamenta vēlēšanas Igaunijā gaidāmas martā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu