Putina izraisītais karš Ukrainā nodarījis kaitējumu jūras ekosistēmai un nogalinājis tūkstošiem delfīnu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ivan Rusev/ "Facebook"

Zinātnieki ziņo par daudziem delfīnu nāves gadījumiem, un pie tā vainots Putina iebrukums Ukrainā, vēsta medijs "Insider".

Foto: Ivan Rusev/"Facebook"

Melnās jūras, kas robežojas ar Ukrainu, Bulgāriju, Turciju, Krieviju, Gruziju, Rumāniju, Moldovu un Krieviju, piekrastē tiek izskaloti delfīni, kuriem ir ar karu saistīti ievainojumi, tostarp apdegumu pēdas, ko radījuši bumbu sprādzieni.

Ukrainas Tuzlas grīvas nacionālā dabas parka pētniecības direktors Ivans Rusevs savā "Facebook" profilā dokumentē 101. kara dienu, lai pievērstu uzmanību iebrukuma ekoloģiskajām sekām.

Rakstot "Facebook", Rusevs skaidro, kā delfīni izkļūst krastā ar apdegumiem no bumbu sprādzieniem un kājnieku mīnām, iekšējiem ievainojumiem un pazīmēm, ka vairākas dienas nav ēduši.

Foto: Ivan Rusev/"Facebook"

Ekologs apgalvo, ka viņa un viņa komandas, kā arī citu Eiropas pētnieku savāktie dati liecina, ka "vairāki tūkstoši delfīnu jau ir miruši".

"Barbari nogalina ne tikai civilizētus cilvēkus, bet arī gudros delfīnus," Rusevs raksta sociālajā tīklā "Facebook".

Trauksmi par pieaugošo delfīnu bojāejas gadījumu skaitu ceļ arī Turcijas Jūras pētniecības fonds, kas ziņo, ka karam ir "postoša ietekme" uz jūras vidi.

Preses paziņojumā pētniecības fonds izklāstīja kara izraisīto bioloģiskās daudzveidības krīzi. Tas ietvēra apdraudēto sarkano aļģu iznīcināšanu, kas ir dzīvesvieta daudzām jūras sugām, un zivju, tostarp delfīnu, barošanās vietas, kas pārvērtušās par jūras kara zonu.

Krievijas kreiseris "Moskva" nogrima 14. aprīlī pēc tam, kad tam trāpīja Ukrainas raķetes. Tiek norādīts arī uz briesmām, ko rada naftas un gāzes noplūde jūrā no nogrimušiem militārajiem kuģiem.

Pirms kara 100 zinātnieki no Melnās jūras, Vidusjūras un Atlantijas okeānam piegulošās Atlantijas okeāna daļas saglabāšanas grupas apsekoja jūras dzīvi, lai noteiktu delfīnu skaitu šajās teritorijās.

Viņu pētījumā tika konstatēts, ka Melnajā jūrā dzīvo vairāk nekā 253 000 delfīnu, rakstīja "New York Times", un tas liecina par labi funkcionējošu ekoloģisko sistēmu.

Tā kā karš turpinās un datu vākšanas nolūkā notiek manipulācijas, nav precīzi zināms, cik no šiem ceturtdaļmiljona delfīnu izdzīvos.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu