Kā tērēs Pārdaugavā esošā pieminekļa demontēšanai saziedoto naudu?

Pieminekļu komplekss Uzvaras parkā. Foto: Paula Čurkste/LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Saeimas komisija ir noteikusi, ka Pārdaugavā esošais piemineklis Rīgas pašvaldībai būs jānojauc līdz 15. novembrim. Lai palīdzētu pašvaldībai demontēt pieminekli, arī iedzīvotāji iesaistījušies ziedojumu vākšanā. Ja nav zināms, cik daudz līdzekļu nepieciešami pieminekļa nojaukšanai, kas notiks ar iedzīvotāju saziedoto naudu? To centās noskaidrot "Apollo".

Kā tērēs iedzīvotāju saziedotos līdzekļus?

Sazinoties ar biedrības "4. maija deklarācijas klubs" prezidenti Veltu Čebotarenoku, tika noskaidrots, vai visi līdzekļi tiks izmantoti pieminekļa demontāžai. ""Ziedot.lv" ir kompetentākā un godīgākā organizācija. Mēs kā klubs ļoti uzticamies Rūtai Dimantai kā personībai.

Ja būs nepieciešams, nauda nonāks tieši pieminekļa demontāžai. Nauda var nonākt jebkuram mērķim, kas ir saistīts ar šā pieminekļa likvidāciju.

Ja nauda būs nepieciešama kam citam, bet līdzīgam mērķim, protams, tas viss ir izrunājams. Pagaidām viedoklis nav mainīts un nauda lietojama tikai un vienīgi šim mērķim," saka Čebotarenoka.

Tā kā Saeimai vēl ir lēmumi saistībā ar iepirkumiem pieminekļa nojaukšanai, svarīgi saprast, kāda ir šī brīža sadarbība "Ziedot.lv", "4. maija deklarācijas klubam" un Rīgas domei.

Čebotarenoka norāda, ka viņai personīgi nav bijušas oficiālas sarunas ar Rīgas domi, taču atzīmē, ka ir notikušas neformālas sarunas. Pārstāve uzsver, ka vairāki arhitektu, juristu un būvinženieru biroji ir izteikuši vēlmi palīdzēt bez maksas.

"Te vairs nav runa par naudu, bet gan par to, ka cilvēki ir gatavi darīt, lai ātrāk viss beigtos," viņa saka.

Kas notiktu situācijā, ja naudas būtu saziedots vairāk, nekā nepieciešams, vai otrādi? Nauda tā vai citādi tikšot izmantota šim mērķim. "Zem 100 000 eiro tas noteikti nebūs, jo tas ir milzīgs objekts. Noteikti būs nepieciešama ļoti liela nauda."

Rīgas dome "Apollo" norāda, ka ziedotie līdzekļi tiks novirzīti gan objekta demontāžai, gan teritorijas labiekārtošanai pēc demontāžas. Par līdzekļu pieņemšanu vēl tiks lemts Rīgas domes sēdē. Ir izveidota darba grupa pilsētas izpilddirektora Jāņa Langes vadībā demontāžas izmaksu un veida apzināšanai.

"Pašvaldība kontaktējas ar procesā iesaistītajām institūcijām un organizācijām. Objekta demontāžas izmaksas šobrīd nav zināmas, tās kļūs skaidras pēc lēmuma pieņemšanas par pieminekļa nojaukšanas veidu, kā arī tiks izraudzīti darbu veicēji. Pašvaldībā norit aktīvs darbs saistībā ar šo jautājumu risināšanu," vēsta Rīgas domes Komunikācijas pārvaldes pārstāve Edīte Matuseviča.

Arī "Ziedot.lv" apstiprina, ka sazinājušies ar Rīgas domi par šo jautājumu. "Līdzekļi netiks pārskaitīti ne Rīgas domei, ne Valsts kasei. Mēs līdzfinansēsim pieminekļa nojaukšanu. Sākotnēji līdzekļi tika vākti būvgružu izvešanai, taču pieņemu, ka tik daudz būvgružiem nevajadzēs. Nauda tāpat tiks ieguldīta šajā mērķī," saka labdarības portāla vadītāja Rūta Dimanta.

Viņa norāda, ka sabiedrībai tiks sniegts pārskats par izmaksām, kurās ieguldīti sabiedrības līdzekļi.

Pieminekļa nojaukšanai saziedots daudz

Šī gada 11. maijā portālā "Ziedot.lv" sākta līdzekļu vākšana, lai nojauktu Pārdaugavā esošo pieminekli. Iniciatīvas patrons ir "4. maija Deklarācijas klubs", kurš iestājas par "okupācijas staba" nojaukšanu.

Iniciatīvā norādīts, ka piemineklis Uzvaras laukumā ir simbols, kas pamatnācijai atgādina par represijām, zaudētām dzīvēm un valsts okupāciju.

"Mēs nedrīkstam noskatīties uz agresiju, mēs nevaram to pieļaut savās mājās, Latvijas galvaspilsētā.

Laikā, kad Ukraina cīnās par savas valsts neatkarību un atvaira brutālu Krievijas iebrukumu, nekādas provokācijas un naida kurināšana Latvijā nav pieņemama," norādīts aprakstā.

Portālā akcentēts, ka Latvijas tauta gadu desmitiem bijusi apspiesta. Laikā, kad tiek mēģināts uzbrukt tautu pašnoteikšanās tiesībām, vērtībām ir vislielākā nozīme. Senču pārdzīvotais smagajos okupācijas gados un vecāku atgūtā neatkarība nav aizmirsta, tā tiek godāta un cienīta, rakstīts pieteikumā. Iniciatīvā arī solīts, ka saziedotie līdzekļi tiks izlietoti būvgružu izvešanai.

Līdz 6. jūnija rītam saziedoti 267 556 eiro.

Aplēses ir dažādas

25. maijā Rīgas vicemērs Vilnis Ķirsis vēstīja, ka pieminekļa Uzvaras parkā demontāža varētu izmaksāt līdz pat pāris miljoniem eiro.

Viņš pastāstīja, ka jau tiek izstrādāts pieminekļa demontāžas projekts, tiek aptaujāti būvuzņēmēji, kas varētu veikt pieminekļa demontāžu. Līdztekus tiek gaidīti Saeimas veiktie grozījumi likumā, kas vienkāršotu objekta novākšanas procedūru. 

Foto: Uzvaras piemineklis pirms 9. maija

Ķirsis solīja, ka pašvaldība nekavēsies sākt demontāžu, tomēr ir arī sarežģījumi, jo objekts ir "milzīgs betona klucis, kuru nevar ar āmuru apgāzt vienā dienā".

Grūtības varētu sagādāt nepieciešamās tehnikas nodrošināšana, jo objekts ir liels, un, iespējams, tā būs jāmeklē ārzemēs. Pašreizējais plāns paredz demontēt pilnīgi visu pieminekļa kompleksu, turklāt pastāv vairāki varianti, kur vēlāk nogādāt demontētās pieminekļa sastāvdaļas.

Rīgas vicemērs atzina, ka 264 000 eiro, ko pieminekļa demontāžai saziedoja iedzīvotāji, domei ir liels atspaids, taču patlaban ir grūti pateikt, cik izmaksās pieminekļa demontāža. Aplēses liecina, ka tas varētu izmaksāt no dažiem simtiem tūkstošu līdz pat pāris miljoniem eiro.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu