"Metaverse" var kļūt par vidi potenciālo teroristu vervēšanai, teikts ES dokumentā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: LookerStudio/Shutterstock

Virtuālās realitātes platforma "Metaverse", ko radījis sociālā tīkla "Facebook" dibinātājs un vadītājs Marks Zakerbegs, var kļūt par jaunu vidi terorismam un potenciālo teroristu vervēšanai, sacīts Eiropas Savienības (ES) pretterorisma koordinatora sagatavotajā ziņojumā.

"Virtuāla kalifāta jeb "Islāma valsts" bāzes nometnes izveide ir viens no riskiem, kas saistīti ar šo jauno pasauli," teikts dokumentā, kas datēts ar 2. jūniju.

Tajā teikts, ka "Metaverse" piedāvā jaunus veidus, kā koordinēt, plānot un realizēt teroraktus.

Cita starpā "Metaverse" piedāvā iespēju atveidot lielākos teroraktus, piemēram, uzbrukumus Parīzē 2015. gadā, kuros tika nogalināti 137 cilvēki.

Dokumentā norādīts, ka decentralizēta kriptovalūtu izmantošana varētu palīdzēt teroristu organizācijām radīt savas virtuālās realitātes platformas.

Eiropas Savienības tiesībaizsardzības aģentūra "Europol" jau pēta, kā labāk apkarot potenciālo noziedzību virtuālajā pasaulē, norādīts ES pretterorisma koordinatora sagatavotajā ziņojumā.

Zakerbergs paziņojis, ka "Metaverse" esot pilnībā interaktīva un ieskaujoša pieredze, kas ļauj lietotājiem, izmantojot virtuālos tēlus, mijiedarboties ar 3D virtuālo vidi.

Lai gan "Metaverse" joprojām atrodas tapšanas stadijā, tas satur potenciālu vardarbīgiem ekstrēmistiem izvērst savu ietekmi jaunos veidos, izmantojot bailes, draudus un piespiešanu, teikts 14 lappušu garajā dokumentā.

Dokumentā norādīts, ka "Metaverse" gūtā pieredze var padarīt cilvēkus uzņēmīgākus pret teroristu propagandu.

Dokumentā arī brīdināts, ka "Metaverse" var tikt izmantots, lai izplatītu ekstrēmistu ideoloģiju, kā arī novest pie tā, ka tiek izveidotas daudzas līdzīgas virtuālās realitātes platformas.

"Ekstrēmistu organizācijas varētu izveidot "Metaverse" telpas, kur tās brīvi izplata dezinformāciju un naida runu un kur demokrātijas noraidīšana satuvina cilvēkus,"

brīdināts dokumentā. Tajā arī teikts, ka teroristi varētu sarīkot uzbrukumus "Metaverse" iekšienē, tai skaitā virtuālās galvas nociršanas un virtuālo tēlu masu slepkavības, kas savukārt var izprovocēt atbildes uzbrukumus reālajā pasaulē.

Dokumentā rekomendēts sarīkot diskusijas Eiropadomē par šo jautājumu, piedaloties Eiropadomes darba grupai terorisma jautājumos (TWP) un jautājumos par operatīvo sadarbību un iekšējo drošību (Cosi).

Tajā arī ieteikts izpētīt esošo tiesisko regulējumu un iespējamos uzlabojumus attiecībā uz jautājumiem, kas saistīti ar teroristu propagandu internetā, digitālajiem pakalpojumiem, naudas atmazgāšanu un terorisma finansēšanu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu