Rajevs: Krievijai ir resursi, lai cīnītos pret ASV un Lielbritānijas piegādātajām raķešu sistēmām

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Augstas mobilitātes raķešu sistēmas HIMARS.
Augstas mobilitātes raķešu sistēmas HIMARS. Foto: EPA/Scanpix

ASV un Lielbritānijas raķešu sistēmas, ko valstis piegādās Ukrainai, automātiski būs Krievijas spēku medījums. Agresoram vēl ir resursi, lai pret tām cīnītos, norāda bijušais Latvijas Sauszemes spēku komandieris, atvaļinātais pulkvedis Igors Rajevs.

Jau ziņots, ka ASV gatavojas nosūtīt Ukrainai augstas mobilitātes raķešu sistēmas HIMARS, kuru darbības rādiuss var sasniegt 80 kilometrus. Pirmdien arī Lielbritānijas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka nosūtīs Ukrainai raķešu palaišanas sistēmas M270, no kurām izšautās raķetes var nolidot 80 kilometrus.

HIMARS sistēmu nosūtīšana gan patlaban vairāk izskatās pēc simboliska soļa, taču tas diezgan spēcīgi satracinājis krievus, jo pat Krievijas prezidents Vladimirs Putins par to sācis runāt, komentēja Rajevs.

"Viss atkarīgs no tā, cik lielā daudzumā šīs raķešu sistēmas un raķetes tiks piegādātas. Ja pašreiz tiek runāts, ka Ukrainai ASV plāno nogādāt četras HIMARS sistēmas, tad, protams, tās nekādu ietekmi neatstās. Šāds daudzums ietekmēs tikai vienas Ukrainas brigādes artilērijas spējas.

Vienlaikus tas nozīmē, ka HIMARS varētu būt jauns mērķis, kuru Krievijas artilērijas sistēmas un aviācija sāks automātiski medīt. Kā tikai šīs amerikāņu un britu sistēmas parādīsies kaujas teātrī, krievi darīs visu iespējamo, lai pēc iespējas ātrāk tās iznīcinātu," paredz eksperts.

Kaujas laukā gan nevarot būt tā, ka viena ieroču sistēma spēj atrisināt visas problēmas, bet pie atbilstošiem šo sistēmu daudzumiem ukraiņiem tas būtiski palīdzētu, skaidroja bijušais Latvijas Sauszemes spēku komandieris.

"Krievi, protams, varētu spert pretsoļus. Atturēšos gan teikt, kādus, bet skaidrs, ka viņi reaģēs asi, jo diemžēl viņiem vēl ir pietiekami resursi, lai cīnītos pret šādām sistēmām," piebilda Rajevs.

Vienlaikus viņš neticot, ka dažos momentos krievi vispār vēlētos turpināt karot, jo tie ārkārtīgi neefektīvi izmantojot savas resursus.

"Vai arī viņiem procesus vada totālas neprašas vai arī visi apstākļi kopā," savos vērojumos dalījās eksperts.

Pēc viņa teiktā, HIMARS sistēmas ir ļoti labas un britu sistēma ir pat labāka, jo pēdējai ugunsjauda ir efektīvāka. "HIMARS var palaist sešas raķetes, bet britu sistēma 12 raķetes," piebilda eksperts.

Vienlaikus arī Ukrainai ir padomju laiku raķešu sistēmas "Smerč" un "Tornado", kas var šaut lielos attālumos, taču šīs sistēmas lielās distancēs nav tik precīzas kā rietumvalstu ražojumi, atzina Rajevs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu