Foto ⟩ Latvijas izlase izvairās no punktu zaudēšanas pret Lihtenšteinu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Otro uzvaru UEFA Nāciju līgas D līgas otrajā mačā pirmdien, 6. jūnijā, izcīnīja Latvijas futbola izlase, kas "Daugavas" stadionā ar 1:0 (0:0) pieveica grupas pastarīti Lihtenšteinas valstsvienību. Vienīgos vārtus 73. minūtē guva Artūrs Zjuzins.

Teritoriālais pārsvars pirmajā puslaikā piederēja Latvijai, bet Lihtenšteina atbildēja ar pretuzbrukumiem.

Bīstamu momentu pie viesu vārtiem tomēr bija maz, arī pēc diviem stūra sitieniem mača sākumā. 16. minūtē pēc spēcīgas Roberta Savalnieka piespēles no labās puses soda laukumā Roberts Uldriķis netrāpīja bumbai, tai lidojot tālu garām vārtiem.

27. minūtē pēc Lihtenšteinas pretuzbrukuma bumba pabija Pāvela Šteinbora sargātajos vārtos, taču tiesneša karodziņš liecināja par aizmuguri Livio Meieram, ko apstiprināja arī VAR sistēma, vārtus neieskaitot.

35. minūtē pēc stūra sitiena no kreisās puses Kaspars Dubra ar galvu sita pa vārtiem, taču vārtsargs Benjāmins Bihels vārtos izvēlējās pareizu vietu un tvēra bumbu.

37. minūtē uzbrukumā potīti pagrieza Vladislavs Gutkovskis, kuram tika sniegta medicīniskā palīdzība, taču uzbrucējs atgriezās laukumā.

Puslaika beigās sāpīgu sadursmi gaisā laukuma vidū piedzīvoja Kristers Tobers un Meiers, abiem turpinot spēli pēc medicīniskās palīdzības sniegšanas.

44. minūtē Gutkovskis divu aizsargu ielenkumā, pēc tam prasot 11 metru soda sitienu, izlauzās līdz sitienam, taču jau kritienā nebija precīzs. Nākamajā minūtē pēc stūra sitiena no labās puses nedaudz virs vārtiem ar galvu sita Uldriķis.

Puslaika kompensācijas laikā pirmo dzelteno kartīti mačā nopelnīja Niklass Beks, nogāžot Toberu.

50. minūtē uzbrukuma smailē bija Gutkovskis, taču viņš neaizsniedzās līdz bumbai, un viņam tika fiksēta aizmugure.

53. minūtē Uldriķim bija teicama vārtu gūšanas iespēja pēc piespēles soda laukumā no laukuma vidus, taču vispirms aizsargs metās bumbas ceļā, neļaujot uzsist, bet pēc tam uzbrucējs par tālu atlaida bumbu, lai sistu, bet piespēle atpakaļ bija neprecīza.

54. minūtē viesi veica divas maiņas, nomainot uzbrucēju Janiku Friku un pussargu Andrinu Netceru pret diviem pussargiem.

Trīs minūtes vēlāk divas maiņas pussargu līnijā veica arī Latvija, Eduarda Emša un Alvja Jaunzema vietā laukumā dodoties Artūram Zjuzinam un Andrejam Cigaņikam.

62. minūtē Gutkovski nomainīja Raimonds Krollis, bet viesi pastiprināja aizsardzību, pussargu Lukasu Grāberu nomainot aizsardzības speciālistam Danielam Brendlem.

69. minūtē Jurkovska reids pa kreiso laukuma malu beidzās ar bumbas pārķeršanu un pirmo dzelteno kartīti Latvijai, Lihtenšteinas atbildes uzbrukumu ar noteikumu pārkāpumu apstādinot Zjuzinam.

73. minūtē pēc tālās piespēles soda laukumā Uldriķis ar galvu nosvieda bumbu pa sitienam Krollim, pēc kura raidījuma vārtu kreisajā apakšējā stūrī vārtsargs atsita bumbu, taču turpat bija Zjuzins, raidot to vārtos.

Video atkārtojums liecināja, ka aizmugures Zjuzinam nav bijis, un rezultāts tapa 1:0 Latvijas labā.

84. minūtē pēc Zjuzina centrējuma no kreisās puses brīvs labā pozīcijā soda laukumā bija un ar galvu sita Krollis, taču garām vārtiem.

85. minūtē Jāni Ikaunieku nomainīja Dāvis Ikaunieks.

Lihtenšteiniešiem cenšoties atspēlēties, iespējas pretuzbrukumiem radās Latvijai, vienā no tiem Krollim no gala līnijas cenšoties pārspēt vārtsargu, taču Bihels bija vietā.

Spēles kompensācijas laika trešajā minūtē laba iespēja ātrajā uzbrukumā dubultot rezultāta starpību bija Cigaņikam, taču viņa sitienu atvairīja vārtsargs.

Piektdien latvieši mājās ar 3:0 uzvarēja Andoru, kuru divas reizes pārspēja Roberts Uldriķis, bet vienu - Jānis Ikaunieks. Savukārt Lihtenšteina mājās ar 0:2 atzina Moldovas pārākumu.

Ar sešiem punktiem divās cīņās Latvija izvirzījusies grupas līderos. To panākt var Moldova, kura pirmdien viesos tiekas ar Andoru, kurai ir viens zaudējums. Divi zaudējumi ir Lihtenšteinai.

Piektdien Latvija viesosies Moldovā, bet nākamajā otrdienā vasaras spēļu ciklu noslēgs ar maču Lihtenšteinā. Septembrī vispirms būs mačs mājās ar Moldovu, bet pēc tam izbraukuma spēle Andorā.

Latvijas futbola izlase pirms pirmdienas spēles nebija zaudējusi piecās spēlēs pēc kārtas, kas bija garākā sērija kopš 2019.gada novembra - 2020.gada oktobra. Turpretī Lihtenšteina bija piedzīvojusi septiņus zaudējumus pēc kārtas, pēdējo reizi pie punkta tiekot pērn septembrī par neizšķirtu ar Armēniju 2022.gada Pasaules kausa kvalifikācijā.

Latvijas futbola izlase ar Lihtenšteinu bija spēkojusies deviņas reizes, no kurām uzvarējusi septiņās, 2013.gadā spēlējusi neizšķirti Pasaules kausa atlasē (1:1) un vienreiz piedzīvojusi zaudējumu (2008.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijā - 0:1). 2013.gadā notikušajā spēlē no šī izlases sasaukuma piedalījās Vladimirs Kamešs.

Latvijas futbolisti pēdējās divas pārbaudes spēles aizvadīja marta beigās. Pirmā spēle pret Kuveitu noslēdzās neizšķirti (1:1), bet otrajā mačā Latvija ar 1:0 pārspēja Azerbaidžānu.

Latvija FIFA rangā ieņem 135. vietu, bet Lihtenšteina ir 192. pozīcijā.

Latvija spēlē pēc spēka ceturtā jeb vājākā ranga - D līgā.

UEFA Nāciju līgas spēles šogad notiek jūnijā (četras spēļu dienas) un septembrī (divas spēļu dienas). Neatkarīgi no komandu skaita grupā visas komandas aizvada divu apļu turnīru, tiekoties ar katru pretinieku pa reizei savā laukumā un viesos.

Sešās Nāciju līgas spēlēs 2020. gadā Latvija grupā ar Fēru salām, Maltu un Andoru četrreiz spēlēja neizšķirti, zaudēja Maltai (0:1) un pēdējā mačā sagrāva Andoru ar 5:0, D1 grupā ar septiņiem punktiem ieņemot trešo vietu četru komandu vidū.

2021. gadā par Nāciju līgas uzvarētāju kļuva Francija, kas finālā ar 2:1 uzvarēja Spāniju.

Latvijas vīriešu futbola izlases kandidātu saraksts jūnija spēlēm:

Vārtsargi: Pāvels Šteinbors (Belastokas "Jagiellonia", Polija), Krišjānis Zviedris ("Liepāja"), Rihards Matrevics ("Valmiera");

Aizsargi: Antonijs Černomordijs, Raivis Andris Jurkovskis (abi - "Riga"), Mārcis Ošs (Jūrmalas "Spartaks"), Kaspars Dubra, Vladislavs Sorokins, Elvis Stuglis (visi - RFS), Igors Tarasovs (Ahnas "Ethnikos", Kipra), Roberts Savaļnieks ("Liepāja"), Daniels Balodis, Emīls Birka, (abi - "Valmiera");

Pussargi: Eduards Emsis ("Lahti", Somija), Andrejs Cigaņiks ("FC DAC 1904", Slovākija), Alvis Jaunzems ("Valmiera"), Vladimirs Kamešs ("Riga"), Renārs Varslavāns, Artūrs Zjuzins (abi - RFS), Aleksejs Saveļjevs ("Auda"), Kristers Tobers (Gdaņskas "Lechia", Polija), Jānis Ikaunieks ("KuPs", Somija);

Uzbrucēji: Vladislavs Gutkovskis (|Čenstohovas "Rakow", Polija), Roberts Uldriķis (Leivārdenas "Cambuur", Nīderlande), Raimonds Krollis ("Valmiera"), Dāvis Ikaunieks ("Jablonec", Čehija).

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu