"Situācija ir nestabila." Pieaugošo cenu dēļ sabremzēsies degvielas realizācijas apjoms, norāda asociācija

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Studio.51/Shutterstock

Ņemot vērā augošās pārtikas un degvielas cenas, kā arī Krievijas naftas embargo, sabremzēsies degvielas realizācijas pieauguma temps, norāda Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas izpilddirektore Ieva Ligere.

Viņa pauda, ka kopējie realizācijas dati par pirmo ceturksni rāda realizācijas pieaugumu par 8,2% salīdzinājumā ar iepriekšējā gada pirmo ceturksni. Taču pie pieaugošām pārtikas un degvielas cenām realizācijas pieauguma temps sabremzēsies, ko varēja novērot jau aprīlī un maijā.

Ligere skaidroja, ka Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderu vienošanās par daļēju Krievijas naftas embargo likumsakarīgi veicina naftas cenu pieaugumu pasaulē, tostarp arī Eiropā.

"Krievijas nafta, kas Eiropā iepriekšējā gadā veidoja apmēram 30%, jāaizvieto ar naftu no citām pasaules valstīm, līdz ar to mainās pieprasījuma tirgus ģeogrāfiskā struktūra,"

pauda asociācijas izpilddirektore, piebilstot, ka 1. jūnijā jēlnaftas cena "Brent" biržā bija 113 ASV dolāri par barelu, bet 5. jūnijā - jau 121 dolārs.

Tāpat Ligere norādīja, ka Krievijas naftas embargo rada ietekmi ne tikai uz naftas cenām, bet arī uz loģistikas izmaksām. Līdz šim zemākās loģistikas izmaksas bija naftai no Krievijas, bet, ja turpmāk nafta būs jāpiegādā no attālākiem reģioniem, tas sadārdzinās izmaksas. Tas viss kopā sadārdzina arī degvielas cenas degvielas uzpildes stacijās.

Viņa arī uzsvēra, ka šobrīd kopējā situācija ir nestabila, notiek naftas tirgus ģeogrāfiskā pārkārtošanās un nav iespējams prognozēt, kā tas mainīs degvielas cenas.

"Skaidrs, ka šobrīd nav pamata optimistiskām prognozēm par degvielas cenu strauju samazināšanos," pauda Ligere.

Latvijas Degvielas tirgotāju asociācija izveidota 1998. gadā. Tās biedri, pēc asociācijas mājaslapā publiskotās informācijas, ir “Astarte-nafta", "Circle K Latvia", "East-West Transit", "Latvijas propāna gāze", "Neste Latvija", "Orlen Latvija", "Rohe Latvijā", "Viada Baltija" un "Vides konsultāciju birojs".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu