Saeimas deputāts Aldis Adamovičs zaudējis mandātu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
13. Saeimas deputāts Aldis Adamovičs.
13. Saeimas deputāts Aldis Adamovičs. Foto: Edijs Pālens/LETA

Mandātu zaudējis Saeimas deputāts Aldis Adamovičs ("Jaunā vienotība"), jo spēkā stājies notiesājošais tiesas spriedums par krāpšanu ar īrētā dzīvokļa kompensācijām un dienesta viltojumu, informē Latvijas Televīzija.

Deputāts tika sodīts par krāpšanu ar īrētā dzīvokļa kompensācijām un dienesta viltojumu. Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa 2021. gada augustā Adamovičam par transporta un dzīvojamo telpu īres kompensāciju izkrāpšanu piesprieda 6000 eiro lielu naudas sodu. Tiesa piemēroja arī liegumu uz gadu un vienu mēnesi ieņemt Saeimas deputāta amatu.

Adamovičs spriedumu pārsūdzēja, bet nākamās tiesas instances spriedumu atstāja negrozītu.

Jau ziņots, ka politiķis nepiekrita celtajai apsūdzībai, norādot, ka nav neko izkrāpis.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) 2020. gada rudenī lūdza pret deputātu sākt kriminālvajāšanu pēc trīs Krimināllikuma pantiem - par krāpšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un dienesta viltojumu.

Prokurors Ando Skalbe, izvērtējot lietas materiālus, apsūdzību uzrādīja par krāpšanu un dienesta viltojumu.

Saskaņā ar apsūdzību deputātam inkriminēja 83 eiro lielas transporta izdevumu kompensācijas izkrāpšanu. Tāpat personai inkriminēja dzīvojamo telpu īres kompensācijas par septiņiem mēnešiem jeb 3150 eiro izkrāpšanu.

Saeima Adamoviču izdeva kriminālvajāšanai 2020. gada 8. oktobrī.

Deputāta advokāte Ieva Garanča jau iepriekš pauda uzskatu, ka Adamoviča gadījumā ir runa par normatīvā regulējuma interpretācijām.

"Deputātam ir tiesības uz dzīvojamās telpas kompensāciju, taču nevienā regulējumā nav pateikts, cik ilgs laiks amatpersonai mājoklī jāpavada.

Jautājums ir par biežumu, proti, cik daudz un ilgstoši deputātam jāatrodas dzīvoklī, par kura īri viņš saņem kompensāciju," norādīja advokāte.

Attiecībā uz transporta izdevumiem ir divi čeki, par kuriem KNAB ir pretenzijas. Deputāts gan konstatējis, ka vienā gadījumā viņš ir kļūdījies, tāpēc čeks ir anulēts un kompensāciju viņš valstij atmaksājis. Savukārt otrā gadījumā deputāts un aizstāvība nenoliedz degvielas uzpildīšanu Adamovičam nepiederošā automašīnā, taču Adamovičs ar šo spēkratu bija devies darba pienākumos, līdz ar to likumpārkāpumu nav pieļāvis, tomēr arī šajā gadījumā viņš summu atmaksājis valsts budžetā, skaidroja advokāte. Deputāts sev nepiederošā auto degvielu uzpildījis, jo viņa personīgajam transportlīdzeklim tobrīd esot bijušas tehniskas problēmas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu