Policija piemērojusi arestu Bunkus slepkavības lietā apcietināto uzņēmēju mantai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Maksātnespējas administratora un advokāta Mārtiņa Bunkus slepkavības lietā aizdomās turētais uzņēmējs Mihails Uļmans tiek konvojēts uz tiesas sēdi Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā, kur tiks skatīts drošības līdzeklis.
Maksātnespējas administratora un advokāta Mārtiņa Bunkus slepkavības lietā aizdomās turētais uzņēmējs Mihails Uļmans tiek konvojēts uz tiesas sēdi Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā, kur tiks skatīts drošības līdzeklis. Foto: Edijs Pālens/LETA

Valsts policija uzlikusi arestu maksātnespējas administratora un advokāta Mārtiņa Bunkus slepkavības lietā aizdomās turēto uzņēmēju Mihaila Uļmana un Aleksandra Babenko pārstāvēto uzņēmumu kapitāldaļām.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka ar Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Kriminālizmeklēšanas pārvaldes 30.maija lēmumu piemērots arests Uļmana mantai - SIA "Mono" 1 235 746 kapitāldaļām ar vērtību 8 650 222 eiro.

Tāpat policija minētajā datumā lēmusi piemērot arestu Babenko mantai - SIA "Gruodis" 2 428 348 kapitāldaļām ar vērtību 2 428 348 eiro.

Abos gadījumos šādi policija lēmusi, lai nodrošinātu procesuālo izdevumu, cietušajam nodarītā kaitējuma kompensācijas piedziņu un arī iespējamo mantas konfiskāciju kā papildsodu.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka Uļmans darbojas daudzos uzņēmumos. Laikā no 2015. līdz 2017.gadam viņš bija uzņēmuma "Mego" līdzīpašnieks. Patlaban 60% "Mego" kapitāldaļu pieder SIA "Gruodis", kura vienīgais īpašnieks ir Babenko.

"Mono" īpašnieki ir Uļmans (49,43%), ASV pilsonis Aleksandrs Plotkins (32,67%) un Kajems Biomins (17,9%), liecina "Firmas.lv" informācija. "Mono" ir "LPB Bank" vienīgais īpašnieks. Pēc aktīvu apmēra "LPB Bank" 2021.gada beigās bija 11. lielākā banka Latvijā. 2021.gadā "LPB Bank" auditētā peļņa bija 5,507 miljoni eiro.

"Mono" finanšu gadā, kas ilga no 2019.gada 1.novembra līdz 2020.gada 31.oktobrim, strādāja ar 1,657 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir 4,1 reizi mazāk nekā gadu iepriekš, kā arī cieta zaudējumus 260 347 eiro apmērā pretstatā 8,968 miljonu eiro peļņai iepriekšējā finanšu gadā. Kompānijā pagājušā finanšu gada dati pagaidām nav publiskoti.

Uz jautājumu, vai "LPB Bank" pastarpinātā līdzīpašnieka Uļmana mantas, tostarp kapitāldaļu, arests var ietekmēt bankas darbību, bankas pārstāvji norādīja, ka Uļmana kapitāldaļu arests neietekmē ne bankas vadību, ne tās finansiālo stāvokli, jo Uļmans "LPB Bank" neieņem nevienu amatu un tiešā veidā neietekmē bankas ikdienas darbību.

100% bankas akciju pieder daudznozaru holdinga kompānijai "Mono", kurā Uļmans ir viens no vairākiem dalībniekiem un valdes locekļiem.

Bankas pārstāvji uzsvēra, ka "LPB Bank" nav novērojusi izmaiņas tās akcionāra darbībā. Bankas pārstāvji norāda, ka banku vada valde, kas turpina īstenot bankas stratēģijas mērķus.

"Bankas darbība ir stabila, pilnībā ievērojot visas normatīvos paredzētās regulējošās prasības. Bankas operacionālais darbs un klientu apkalpošana notiek kā ierasts - bez ierobežojumiem," skaidroja "LPB Bank" pārstāvji.

Savukārt uz jautājumu, vai Uļmana kapitāldaļu arests var ietekmēt lēmumu pieņemšanu un kvorumu akcionāru sapulcēs, bankas pārstāvji sniedza akcionāra "Mono" komentāru, ka "lēmumus "LPB Bank" akcionāru sapulcēs pieņem "Mono", kas savu rīcību realizē ar valdes vai pilnvaroto personu starpniecību.

Tā kā "Mono" dalībnieku sapulcē lēmumi tiek pieņemti atbilstoši Komerclikumam un uzņēmuma statūtiem, respektīvi, lēmumus pieņem balsstiesīga dalībnieku sapulce, "Mono" rīcībspēja netiek ietekmēta, un tiek nodrošināta uzņēmuma darbības nepārtrauktība".

Jau ziņots, ka maija beigās Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa pēc policijas ierosinājuma Uļmanam, Babenko un vēl kādam vīrietim kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu. Uzņēmēji tiesas lēmumu pārsūdzējuši Rīgas apgabaltiesā.

Valsts policija 24.maijā paziņoja, ka policijai izdevies noskaidrot faktiski visu Bunkus slepkavībā iesaistīto personu ķēdi, sākot no pasūtītāja līdz organizētājam un izpildītājam. Aizturētas vairākas personas, tostarp izpildītājs un pasūtītājs.

Patlaban lieta pārkvalificēta pēc Krimināllikuma panta par slepkavību sevišķi pastiprinošos apstākļos, ja to izdarījusi organizēta grupa. Par šādu noziedzīgu nodarījumu var piemērot mūža ieslodzījumu vai brīvības atņemšanu no 15 līdz 20 gadiem.

Uļmans un Babenko ir bijuši biznesa partneri. Bunkus ģimenes pārstāvji Uļmana vārdu jau iepriekš bija minējuši slepkavības kontekstā, turklāt pats Bunkus 2016.gadā bija vērsies policijā par to, ka saņēmis nāves draudus, taču lieta tika izbeigta.

Uļmanam 2016.gadā esot radušās domstarpības ar maksātnespējas administratoru uzņēmuma "Rego Trade" maksātnespējas lietā. Bunkus kā "Rego Trade" maksātnespējas administrators no Uļmana un citiem bijušajiem uzņēmuma valdes locekļiem caur tiesu piedzina vairāk par vienu miljonu eiro.

Taču dažas dienas pirms Bunkus slepkavības vienā no prāvām notika pavērsiens - pēc Augstākās tiesas lēmuma Uļmanam pavērās iespēja atgūt atpakaļ 721 186 eiro, proti, Senāts lika lietu izskatīt vēlreiz, jo Bunkus neesot bijis gana atklāts par dažiem dokumentiem, nesen vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "de facto".

Pēc advokāta nogalināšanas "Rego Trade" maksātnespējas procesu pārņēma administrators Kaspars Novicāns. Viņš, pirmajā instancē zaudējot atkārtoti ierosināto lietu, izvēlējās ar Uļmanu tālāk netiesāties, jo bija atradušies dokumenti, kas tulkojami par labu Uļmanam.

"Mums jāsaprot, ka sprieduma pārsūdzēšana nav sporta veids. Ir jāpārsūdz tie spriedumi, kuros saskata nelikumības konkrētajā brīdī," raidījumam "de facto" tālāku netiesāšanos skaidroja Novicāns.

Pēc "Rego Trade" nelabvēlīgā sprieduma Novicānam bija jāatmaksā Uļmanam 721 186 eiro atpakaļ, tomēr visu viņš nevarēja atdot, jo no šīs naudas Bunkus jau bija izmaksājis sev atlīdzību. Tāpēc administrators tagad cenšoties atgūt trūkstošo daļu no Bunkus mantiniekiem - viņa ģimenes locekļiem, vēstīja raidījums.

Novicāns minējis, ka Uļmanam tika atskaitīti atpakaļ ap 600 000 eiro, kas bija "Rego Trade" norēķinu kontos. No Bunkus ģimenes Novicāns vēl cenšas atgūt vairāk nekā 300 000 eiro, ko veidojot pārrēķins par vairākām Bunkus savulaik izmaksātām atlīdzībām.

Tomēr divas tiesu instances lēmušas administratoram par sliktu, uzskatot, ka mantinieki nevar atbildēt par Bunkus rīcību. Vēl savs vārds būs jāsaka Augstākajai tiesai, vēstīja "de facto".

Bunkus tika nošauts 2018.gada 30.maija rītā, kad viņš ar automašīnu brauca garām Rīgas Meža kapiem. Īsi pēc slepkavības netālu no notikuma vietas tika atrasta sadedzināta ar viltotiem valsts numuriem aprīkota automašīna, kura, visticamāk, bija saistīta ar slepkavību.

2021.gada vasarā tapa zināms, ka viens no iespējamajiem maksātnespējas administratora slepkavības izpildītājiem ticis apcietināts Ukrainā saistībā ar kādu citu noziegumu. Kā vēstīja LTV, aizdomās turētais Ukrainā ticis aizturēts par citu noziegumu, kas nav saistīts ar Latviju, taču izmeklēšanas laikā viņš esot sācis liecināt arī saistībā ar Bunkus slepkavību.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu