"Ģimenes studija": Tēviem divu mēnešu bērna kopšanas atvaļinājums būs jāizmanto obligāti, citādi zaudēs pabalstu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Rostislav_Sedlacek/Shutterstock

2. augustā visā Eiropā, arī Latvijā, jāstājas spēkā jaunai direktīvai, kas paredz, ka divu mēnešu garš bērna kopšanas atvaļinājums pienākas tēvam un tas jāizmanto obligāti, vēsta Latvijas Sabiedriskie mediji.

Jaunā direktīva paredz, ka divi mēneši no katram vecākam paredzētās bērnu kopšanas atvaļinājuma daļas nav nododami otram vecākam.

Tādējādi arī Latvijā tiks ieviesta bērna kopšanas atvaļinājuma tā saucamā "otra vecāka kvota" – divi mēneši, kurus bērna tēvam paredzēts izmantot faktiski. Ja šo laiku neizmantos, tas un tam piesaistītais naudas pabalsts netiks saņemts, skaidro speciālisti raidījumā "Ģimenes studija".

Eiropas Savienības (ES) direktīva par darba un privātās dzīves līdzsvaru vecākiem un aprūpētājiem attiecas uz paternitātes atvaļinājumu un vecāku atvaļinājuma apmaksāto daļu.

Direktīva jāievieš visām dalībvalstīm, katra valsts ir savā situācijā. Latvijas situācija labvēlīga, jo ir jāveic nedaudz labojumu, kas attiecas uz atvaļinājumu tēvam un nenododamo kvotu otram vecākam, izmaiņas skaidroja Labklājības ministrijas valsts sekretāra vietniece Diāna Jakaite.

Statistika liecina, ka Latvijā vīrieši bērnu kopšanas atvaļinājumus izmanto reti. Saskaņā ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras datiem 2021. gadā vecāka pabalstu saņēma ap 20 000 cilvēku mēnesī, gandrīz 17 000 sieviešu un 3500 vīriešu, no kuriem vairāk nekā 2000 turpināja strādāt. Tas ļauj secināt, ka lielākā daļa tikai saņem bērna kopšanas pabalstu, bet pašu atvaļinājumu neizmanto.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu