Ukrainas valdība atbalsta medicīniskās marihuānas lietošanu un ražošanu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Africa Studio/Shutterstock

Ukrainas Ministru kabinets ir atbalstījis likumprojektu, kas regulē marihuānas izmantošanu medicīniskiem, rūpnieciskiem un zinātniskiem mērķiem Ukrainā, paziņoja veselības ministrs Viktors Ļaško, ziņo aģentūra "Unian".

Pēc veselības ministra teiktā, šādā veidā Veselības ministrija ir sagatavojusi likumdošanas pamatu pilnīgam kaņepju sagatavošanas ciklam Ukrainā: no audzēšanas un pārstrādes līdz pilnvērtīgai ražošanai.

"Mēs saprotam, cik daudziem cilvēkiem kara rezultātā būs nepieciešami medikamenti. Un mēs saprotam, ka nav laika gaidīt," uzsvēra Ļaško.

Marihuāna tiks izmantota, lai ārstētu vēzi un pēctraumatiskos stresa traucējumus, kas radušies kara laikā.

Ļaško uzsvēra, ka "kaņepju preparāti nekonkurēs ar narkotikām, kas ir aizliegtas. Viņš paskaidroja, ka medicīniskās kaņepes satur kanabidiolu, kam nav izteiktas psihoaktīvas iedarbības."

"Komunikācijas kampaņās, kas vērstas pret kaņepju preparātu ražošanu, apzināti tiek identificētas zāles, kuru pamatā ir kaņepes, kas tiek tirgotas, lai noliegtu to kā zāļu vērtību un diskreditētu pašu ideju par to izmantošanu medicīniskiem mērķiem," teica ministrs.

Vienlaikus Ļaško uzsvēra, ka ir jāievieš stingra kontrole pār zāļu, kuru pamatā ir kaņepes, audzēšanu, ražošanu un pārdošanu.

"Mēs esam gatavi pakāpeniski attīstīt šo nozari, parādot ārstēšanas rezultātus un palīdzību Ukrainas pacientiem. Ne importēt, bet audzēt mūsu, ukraiņu kaņepes! - teica Veselības ministrijas vadītājs.

"Svarīgs šo zāļu uzdevums ir arī mazināt sāpes un ciešanas smagi slimiem pacientiem, tostarp vēža pacientiem, HIV slimniekiem," teica ministrs.

Pagājušajā gadā Augstākās Radas deputāti nenobalsoja par likumprojektu Nr. 5596, kas paredz pacientiem nodrošināt piekļuvi medicīniskajai marihuānai Ukrainā un regulēt tās apriti, lai gan Veselības ministrija mudināja deputātus pieņemt šo likumprojektu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu