Rietumu izlūkdienestu ziņojums ieskicē drūmu ainu Ukrainas armijā. Okupantiem ir 40 reižu vairāk munīcijas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: X80001/SCANPIX

Krievijas karaspēkam ir 20 reizes vairāk artilērijas un 40 reizes vairāk munīcijas nekā Ukrainas armijai, liecina Rietumu izlūkdienestu dati.

Britu laikraksts "The Independent", atsaucoties uz izlūkdienestu ziņojumu, vēsta, ka Ukrainas armija cieš smagus zaudējumus, jo Krievijas karaspēks ir ievērojami labāk apbruņots, un atzīst, ka jaunākie dati iezīmē drūmu ainu frontē.

Ziņojumā, kas nonācis "The Independent" rīcībā, pirmo reizi izteiktas bažas par ukraiņu karavīru dezertēšanu, norādot, ka Ukrainas artilērijas darbības rādiuss sasniedz tikai 15,5 jūdzes (25 kilometrus), kamēr ienaidnieks var dot triecienus no 12 reizes lielāka attāluma.

Smagajām kaujām Ukrainas austrumos ir nopietna demoralizējoša ietekme uz Ukrainas armiju, kā arī ļoti reāla materiāla ietekme. Dezertieru skaits pieaug ar katru nedēļu, teikts Rietumu izlūkdienestu ziņojumā.

Tajā pašā laikā Kijivas sarunu pozīcijas vājina pieaugošā atšķirība gūstekņu skaitā.

"Krievi cenšas panākt gūstekņu apmaiņu viens pret viens. Tas nozīmē, ka līdz miera līguma noslēgšanai Krievijas cietumos varētu atrasties 4500 ukraiņu ieslodzīto. Visticamāk, Maskava to izmantos kā sviru, lai iekšēji destabilizētu Ukrainu, ja viņu ģimenēm netiks nodrošināta sociālā aizsardzība un nebūs skaidras komunikācijas," teikts ziņojumā.

Ziņas, kas pienāk no Ukrainas karadarbības zonām, apstiprina, ka pieaug bojāgājušo civiliedzīvotāju skaits.

Ziņojumā norādīts, ka karu nevar uzvarēt, ja jūsu pusē ir vairākas reizes mazāk ieroču, jūsu ieroči trāpa ienaidniekam mazākā attālumā un jums ir ievērojami mazāk munīcijas nekā ienaidniekam.

Saskaņā ar izlūkošanas datiem taktiskā situācija Austrumu frontē ir šāda - Ukrainas puse ir gandrīz pilnībā izsmēlusi savus raķešu krājumus reaktīvajiem daudzstobru mīnmetējiem "Smerč" un "Uragan", kas kara pirmajos mēnešos ļāva efektīvi apturēt krievu uzbrukumus no 37 līdz 50 jūdžu (60 līdz 80 kilometru) liela attāluma.

"Šodien Ukrainas bruņoto spēku maksimālais šaušanas diapazons ir 15,5 jūdzes (25 kilometri). Tas ir attālums, kādā var šaut 152/155 mm kalibra artilērija un reaktīvajiem daudzstobru reaktīvie mīnmetēji "Grad", kas palikuši bruņojumā. Tajā pašā laikā ienaidnieks uzbrūk Ukrainas spēkiem no 186 jūdžu (299 kilometru) attāluma," norādīts ziņojumā.

"Tas rada absolūtas nevienlīdzības situāciju kaujas laukā, nemaz nerunājot par pilnīgu ienaidnieka lidmašīnu dominēšanu gaisā, ko tikai dažkārt var labot ar (zeme-gaiss raķešu) "Stinger" izmantošanu un krievu pilotu kļūdām," teikts ziņojumā.

Rietumu izlūkdienesti brīdina - Krievija pilnībā apzinās, ka Ukrainai ir nosūtīts salīdzinoši maz Rietumu ieroču, un to nogādāšana kaujas pozīcijās bijusi lēna. Krievija cenšas izmantot savas priekšrocības, liekot lietā savu artilēriju, lai mēģinātu izlauzties cauri Ukrainas aizsardzībai Donbasā.

Ziņojumā arī norādīts, ka ASV un Lielbritānijas piegādātās "Javelin" un NLAW prettanku sistēmas izrādījās efektīvas kaujas laukos ap Kijevu un Harkivu un tādas joprojām ir Donbasā. Būtisku kaitējumu krieviem nodarījuši arī militārie bezpilota lidaparāti "Switchblade".

Kļuvis zināms, ka pirmā tehnika no ASV lendlīzes programmas ietvaros varētu nonākt Ukrainā pēc divām trim nedēļām.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu