Varasiestāžu spiediena dēļ Maskavas galvenais rabīns pametis Krieviju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: X01295/SCANPIX

Maskavas galvenais rabīns Pinčass Goldšmits ar sievu pametis Krieviju, jo Krievijas varasiestādes spiedušas viņus publiski atbalstīt iebrukumu Ukrainā, ko viņi atteikušies darīt, tviterī paziņojusi rabīna vedekla žurnāliste Avitala Čižika-Goldšmite.

Viņa atklāja, ka Goldšmiti aizbraukuši uz Ungāriju divas nedēļas pēc tam, kad Krievija 24.februārī iebruka Ukrainā. Viņi apmeklēja vairākas Austrumeiropas valstis, kur vāca naudu palīdzībai Ukrainas bēgļiem. Pēc tam Goldšmiti devās uz Jeruzalemi.

"Viņi padzīti no kopienas, kuru viņi bija būvējuši vairāk nekā 33 gadus, kur mīlēja un audzināja savus bērnus," norādīja rabīna vedekla.

Viņa arī publicēja saiti uz franču izdevuma "Le Figaro" rakstu, kurā arī vēstīts par Maskavas galvenā rabīna aizbraukšanu no Krievijas saistībā ar atteikšanos atbalstīt karu Ukrainā. Kā norāda laikraksts, uz Goldšmitu spiedienu izdarījis Kremlis un Krievijas Federālais drošības dienests.

Goldšmita pārstāvis intervijā tīmekļa izdevumam "Meduza" sacīja, ka rabīnam "ieteikts pagaidām neatgriezties Maskavā".

Tikmēr Maskavas Kora sinagoga televīzijas kanālam RTVI noliedza ziņas, ka Goldšmita aizbraukšanai no Krievijas ir politiski iemesli, un paziņoja, ka viņš atgriezīsies. "Nē, tā nav, absolūti nepatiesa informācija. Vispirms piedzima viņa mazdēls, bet pēc tam viņa tēvs nokļuva slimnīcā, tāpēc viņš uz laiku aizbrauca," paziņoja sinagoga.

Kopš 2011.gada Goldšmits ir Eiropas rabīnu padomes (CER) vadītājs. Padomi veido aptuveni 1000 rabīnu. Viņš arī nesen tika atkārtoti ievēlēts par Maskavas galveno rabīnu uz septiņiem gadiem. Kā ziņo laikraksts "Jerusalem Post", pret viņa ievēlēšanu iebilda daudzi vietējās ebreju kopienas pārstāvji, taču kandidatūru veiksmīgi atbalstīja Izraēlas rabīni.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu