KNAB priekšnieks: LKS ir pietuvojusies sankciju vēršanai pret to

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
KNAB priekšnieks Jēkabs Straume
KNAB priekšnieks Jēkabs Straume Foto: Paula Čurkste/LETA

Rīga, 10.jūn., LETA. Latvijas Krievu savienība (LKS) ir pietuvojusies sankciju vēršanai pret to, šādu viedoklim intervijā TV3 pauda Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Jēkabs Straume.

Taujāts, cik tālu ir izvērtēšana par valsts finansējuma atņemšanu LKS saistībā ar iespējamu pretvalstisku darbību, Straume uzsvēra - lai šajā jautājumā veiktu likumiskas darbības, nepieciešams normatīvais regulējums, pie kā notiek darbs Saeimā.

Saeimā tiek skatīti grozījumi Politisko partiju likumā, kas paredz aizliegt partijām savā darbībā noliegt kara noziegumus vai paust atbalstu demokrātisko valstu suverenitātes vai teritoriālās integritātes graušanai.

Kā skaidroja Straume, kad šo jauno regulējumu apstiprinās, tad partijas, kas nodarbojas ar pretvalstisku darbību un propagandē karu, darbību varēs apturēt, līdz ar to tiks apturēta arī valsts naudas piešķiršana.

Lūgts vērtēt, vai LKS ir pietuvojusies šādam stāvoklim, Straume sacīja: "Es domāju, ka sen jau. Ir nepieciešama reakcija."

Kā ziņots, jau aprīļa izskaņā KNAB pieļāva, ka Krievijas īstenotās ārpolitikas attaisnošanas, kā arī propagandas vēstījumu izplatīšanas turpināšana varētu būt viens no nosacījumiem valsts budžeta finansējuma pārtraukšanai Latvijas Krievu savienībai.

Tolaik KNAB aģentūrai skaidroja, ka Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likums nosaka gadījumus, kad politiskajai partijai var tikt pārtraukta valsts budžeta finansējuma izmaksa. Pirmkārt, tas notiek, ja partijas darbība tiek apturēta, otrkārt, ja partija nav iesniegusi gada pārskatu vai vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarāciju par iepriekšējo gadu, treškārt, partija pārkāpusi valsts budžeta finansējuma izlietošanas noteikumus, pretlikumīgi izmantojot tai piešķirto valsts budžeta finansējumu attiecīgajā gadā vairāk nekā 30 000 eiro apmērā.

Tādējādi, ja politiskās partijas darbība tiktu apturēta ar tiesas lēmumu, KNAB atbilstoši iepriekšminētajā likumā noteiktajam būtu tiesīgs rīkoties un apturēt valsts budžeta finansējuma izmaksu partijai.

KNAB uzsvēra, ka ikviena partija, kurai piešķirts valsts budžeta finansējums, ir tiesīga to izmantot vienīgi likumā paredzētajiem trim mērķiem, kas saistīti ar partijas un saimniecisko darbību, tostarp komunikācijai ar sabiedrību.

Tikmēr Valsts drošības dienests (VDD) uzsvēra, ka LKS aktivitātes ir vērstas uz Krievijas īstenotās ārpolitikas un starptautisko tiesību normu pārkāpumu attaisnošanu, kā arī propagandas vēstījumu izplatīšanu, tāpēc dienests aicināja partiju novērst turpmākas nelikumīgas darbības, brīdinot, ka pretējā gadījumā dienests pret to izmantos likumā noteiktos instrumentus.

VDD, vērtējot norises informatīvajā telpā, vairākkārt tika konstatējis LKS un tās pārstāvju aktivitāšu neatbilstību demokrātiskajām vērtībām un Latvijas nacionālās drošības interesēm.

Dienesta vērtējumā partijas aktivitātes ir vērstas uz Krievijas īstenotās ārpolitikas un starptautisko tiesību normu pārkāpumu attaisnošanu, kā arī propagandas vēstījumu izplatīšanu.

Tiesa var apturēt partijas darbību uz laiku līdz sešiem mēnešiem, ja partija pēc rakstveida brīdinājuma saņemšanas brīdinājumā noteiktajā termiņā nav novērsusi pārkāpumus. Tāpat tiesa var lemt par partijas darbības izbeigšanu.

LKS ir viens no politiskajiem spēkiem, kurš saņem valsts budžeta finansējumu. Vēl šī gada sākumā politiskajam spēkam pārskaitīti 71 904 eiro.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu