Putina "carisko" izteikumu dēļ Igaunijas ĀM izsauc Krievijas vēstnieku

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ivangorodas cietoksnis un Narvas pils. Ilustratīvs attēls.
Ivangorodas cietoksnis un Narvas pils. Ilustratīvs attēls. Foto: shutterstock.com

Igaunijas Ārlietu ministrija piektdien izsaukusi Krievijas vēstnieku, lai izteiktu nosodījumu par Krievijas prezidenta Vladimira Putina nesenajiem izteikumiem.

Tas, ko Putins cita starpā paudis par Igaunijas Narvu, ir nožēlas vērts, sacīja Igaunijas Ārlietu ministrijas vicekanclers Reins Tammsārs, kas tikās ar Krievijas vēstnieku.

"Apstākļos, kad Krievija īsteno savu revanšistisko politiku "Krievu pasaules" ideoloģijas mērcē, postot Ukrainas valstiskumu un nāciju, tas arī pilnīgi nepieņemami," sacīja Tammsārs.

"Fonā esot pret Ukrainu izvērstajai agresijai, šajā nedēļā Krievijas Federācijas Valsts domē iesniegtais likumprojekts par Lietuvas neatkarības atzīšanas lēmuma atcelšanu, kā arī par citām valstīm adresētiem "denaturācijas" un "demilitarizācijas" draudiem šķiet bīstams un bezatbildīgs."

"Tā vietā, lai censtos cienīt starptautiskās tiesības un rīkotos atbilstoši valstiskās suverenitātes un teritoriālās vienotības principiem, Krievija centās izmantot propagandu līdzās armijai, lai realizētu savas impēriskās ambīcijas, tai skaitā falsificējot vēsturi.

Šāda pieeja lemta neveiksmei un galu galā var būt bīstama pašai Krievijai," norādīja Tammsārs.

Putins Krievijas impērijas izveidotāja Pētera Lielā 350.gadadienā vilka paralēles starp šī krievu cara iekarojumiem un Krievijas Federācijas iebrukumu Ukrainā, pieminot arī Narvu.

"Pēteris I Ziemeļu karu veda 21 gadu. Šķita, ka viņš karoja ar Zviedriju un kaut ko tur atņēma. Neko viņš neatņēma! Viņš atguva atpakaļ," ceturtdien apmeklējot Krievijas caram veltīto izstādi, sacīja Putins.

"Tas pats ir rietumu virzienā. Tas attiecas uz Narvu, viņa pirmo karagājienu. Kāpēc viņš tur līda? Atguva. Un nostiprināja. Lūk, ko darīja. Spriežot pēc visa, arī mums ticis atgūt un nostiprināt [teritorijas]," sacīja Putins, salīdzot Pētera I militārās kampaņas ar uzdevumiem, kas šobrīd ir Maskavas priekšā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu