"Forbes" Ķemeru nacionālo parku ierindo starp skaistākajiem parkiem Baltijas valstīs

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Viesturs Jugs/Shutterstock.com

Lietuvā, Latvijā un Igaunijā ir daudz dabas skaistumu, kas stiepjas no Baltijas jūras krastiem līdz mežainām ainavām. Izdevums "Forbes" ierindojis Ķemeru nacionālo parku starp skaistākajiem parkiem Baltijas valstīs.

"Forbes" sarakstā ir Kuršu kāpu nacionālais parks, Matsalu nacionālais parks, Ķemeru nacionālais parks, Aukštaitijas nacionālais parks un Lahemā nacionālais parks.

Izdevums uzsver, lai ceļotāji noteikti nepalaiž garām Ķemeru nacionālā parka apmeklējumu, jo tas ir pazīstams ar neskartajiem purviem.

Ķemeru nacionālais parks ir dibināts 1997. gadā ar mērķi saglabāt teritorijas dabas un kultūrvēstures vērtības un kūrortoloģiskos resursus, kā arī veicināt dabas izglītību. Nacionālā parka platība ir 38 165 hektāri.

Ķemeru nacionālais parks ir mitrāju parks, un tā simbols ir baltmugurdzenis – reta dzeņu suga, kuras izdzīvošanai ir nepieciešami ļoti mitri, cilvēka darbības neskarti lapu koku meži.

Nacionālā parka teritorijā ir sastopami gandrīz visi mežu veidi, kas raksturīgi mūsu platuma grādiem. Te vēl lielās platībās ir saglabājušies mitri melnalkšņu meži upju palienēs, kas citur Latvijā un Eiropā ir gandrīz pilnībā iznīcināti, lai auglīgās augsnes varētu izmantot lauksaimniecībā.

Nacionālā parka centrālo daļu aizņem plaši augsto sūnu purvu masīvi. Tā ir īpatnēja pasaule bez ceļiem un takām – sūnu karaļvalsts ar mazām priedītēm, gariem, līkumotiem ezeriņiem un savdabīgu putnu un augu valsti. Pavasara un rudens putnu migrācijas laikā sūnu purvos naktīs nolaižas atpūsties tūkstošiem caurceļojošu zosu un dzērvju.

Starp mežu masīviem un upju palienēs skatam paveras pļavas, kurās ganās gan meža dzīvnieki, gan savvaļas govis un zirgi, bet naktī var dzirdēt griezes. Rūpīgs vērotājs pamanīs gan garajā zālē paslēpušās orhidejas, gan plēsīgos putnus, kas, lēni riņķojot virs pļavām, noskata medījumu.

Trīs lielākie ezeri Ķemeru nacionālajā parkā ir Kaņieris, Slokas ezers un Valguma ezers. Skatoties no malas, ezeru plašie un rāmie ūdeņi sniedz miera izjūtu. Tomēr tā ir arī dažādu dzīvu būtņu un nemitīgas rosības pilna ainava.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu