Latvijā 54% iedzīvotāju ceļojumu plānus neietekmē dzīves dārdzība, liecina aptauja

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Balate Dorin/shutterstock.com

Latvijā 54% iedzīvotāju atzīst, ka viņu atvaļinājuma ceļošanas plānus pieaugošā dzīves dārdzība nav īpaši ietekmējusi, secināts "Swedbank" Finanšu institūta veiktajā aptaujā.

Tostarp 26% aptaujāto pauž apņēmību ceļot tikpat daudz kā parasti, bet 28% šogad ceļojumā nedosies un to nav darījuši arī iepriekš.

Lielākoties ceļotāji plāno apmeklēt kādu Eiropas valsti (56%) vai apceļot Latviju (32%), bet katrs ceturtais noskatījis arī tālāku braucienu ārpus Eiropas robežām.

Tajā pašā laikā daudzus plānus ietekmējis cenu pieaugums un bažas par nākotnes prognozēm, uz ko norāda 46% iedzīvotāju. Tas nav saistīts tikai ar šī brīža cenu līmeni vien - 44% respondentu atzīst - lai gan teorētiski joprojām var atļauties ceļot, šobrīd labāk izvēlas ceļojuma izdevumu naudu ietaupīt.

Vienlaikus 36% Latvijas iedzīvotāju no vēlmes ceļot neatsakās, taču ceļo retāk, tomēr saglabājot iespēju doties vismaz vienā ceļojumā ārpus Baltijas.

Vēl 30% aptaujāto tālāka ceļojuma vietā šogad apceļos Latviju vai tuvējās kaimiņvalstis - Lietuvu un Igauniju, bet teju tikpat daudzi (29%) atzīst, ka iepriekš plānotais atvaļinājuma brauciens jāatceļ pavisam.

"Eurostat" dati liecina, ka no 2018. līdz 2020.gadam pieaudzis to iedzīvotāju īpatsvars, kas var atļauties vismaz vienu nedēļu ilgu ikgadējo atvaļinājumu pavadīt ārpus mājām. Latvijā šādu mājsaimniecību ir 71%, kas sakrīt ar Eiropas Savienības vidējo rādītāju. Spēja atļauties ceļot ir izteiktāka Igaunijā, kur tas ir pa spēkam 77% iedzīvotāju, bet Lietuvā tie ir 65%.

Saraksta augšgalā ar lielāko iedzīvotāju īpatsvaru, kas lēš, ka var pavadīt ikgadējo atvaļinājumu prom no mājām vismaz nedēļas garumā, ir Zviedrija (90%), Šveice (92%) un Norvēģija (93%). Savukārt saraksta pretējā pusē ir tādas valstis kā Melnkalne (29%), Turcija (41%) un Albānija (43%).

Aptauja par ceļojumu plāniem veikta sadarbībā ar "Snapshots" 2022.gada jūnijā, internetā aptaujājot 1003 Latvijas iedzīvotājus 18-74 gadu vecumā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu