"Neesmu atmetis cerības atrast taisnību." Indijā nogalinātās Līgas Skromanes dzīvesbiedrs par lietas attīstību

Foto: Sunith Sukumaran/Facebook.com
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

2018. gada 21. februārī latviete Līga Skromane ar māsu Ilzi devās uz Indiju, Keralas štatu, lai apmeklētu nodarbības Dharmas ajurvēdas un dziedniecības centrā. 14. martā sieviete pazuda un pēc 40 dienām tika atrasta mirusi. Šī gada jūnijā Indijā sācies tiesas process, kurā par sievietes slepkavību apsūdzēti divi vīrieši. Līgas dzīvesbiedrs Endrū Džordans pēc ilgāka klusuma komentējis lietas attīstību.

Tiesā divus vīriešus

Latvijā dzimusī tolaik 33 gadus vecā sieviete tika atrasta mirusi 40 dienas pēc viņas pazušanas 2018. gada martā Keralas štatā, Indijas dienvidaustrumos. Sieviete kopā ar māsu Ilzi bija ieradusies valstī, lai ārstētos no posttraumatiska stresa.

Par viņas nogalināšanu tiek tiesāti divi vīrieši, kuri, pēc apsūdzības vārdiem, ievilinājuši Līgu mangrovju mežā, sazāļojuši viņu un pēc tam sievietei seksuāli uzbrukuši.

Tiesā paredzēts uzklausīt 103 lieciniekus, un pirmā no tiem bija Līgas jaunākā māsa Ilze. Viņa pastāstīja tiesai, kā abas nonākušas Keralā, kur Līga saņēma terapiju, kas palīdzētu ārstēt viņas depresiju.

Ilze sacīja, ka Līga pazuda no jogas nodarbības 14. martā, vairāk nekā mēnesi pēc tam, kad bija sākusi ārstēšanos. Māsas mirstīgās atliekas tika atrastas pēc nedēļām ilgušas meklēšanas.

Vietējām ziņām Ilze sacīja: "Es tiesā jutos mierīga, jo zinu, ka tas, ko sacīju, ir patiesība un ka mans vienīgais mērķis ir panākt taisnīgumu attiecībā uz manu māsu un ģimeni."

Viņa arī pauda bažas par lieciniekiem lietā pēc tam, kad atklājās, ka policija nesen arestējusi kādu apsūdzētā radinieku par draudēšanu lieciniekam. Viņa arī kritizēja iepriekš lietā izplatītās baumas par to, ka viņas māsa Līga bijusi narkomāne.

Intervijā "The Times of India" pirms tiesas Ilze sacīja, ka ir apmierināta ar veidu, kādā notiek izmeklēšana.

"Man bija pretenzijas pret to, ka policijas darbības nebija nopietnas, kad māsa pazuda, bet ne par viņas nāves apstākļu izmeklēšanu. Izskatījusi visus pierādījumus, es pārliecinājos, ka ir aizturēti īstie vīrieši, kas atbildīgi par manas māsas izvarošanu un slepkavību. Ir pagājuši četri gadi, kopš es zaudēju māsu.

Ne es, ne mana ģimene nekad nebūtu iedomājušies, ka mums būs jāpārdzīvo šāda traģēdija," sacīja Ilze.

Paredzams, ka tiesas process ilgs līdz 21. jūnijam.

Sievietes dzīvesbiedrs cer, ka lieta nonāks starptautiskās uzmanības lokā

Endrū Džordans sarunā ar mediju "Irish Daily Mail" paudis atvieglojumu, ka krimināllieta tiek izmeklēta, taču uzsver, ka netic Indijas tiesu sistēmai.

Vīrietis dalījies ar to, ko nācies piedzīvot ilgās izmeklēšanas laikā: "Kopš šī tiesas procesa sākuma esmu piedzīvojis dažādas emocijas. Es esmu ļoti noraizējies, ka tas ievilksies gadiem, kas tikai palielinās mūsu ciešanas.

Mana dzīve ir bijusi vairāk vai mazāk apstājusies kopš Līgas nogalināšanas. Man patiešām ir bijis grūti virzīties uz priekšu."

Endrū cer, ka šī lieta tiks atspoguļota dokumentālajā filmā, kas, cerams, novedīs pie tā, ka tā nonāks starptautiskās uzmanības lokā.

Džordans arī uzsver, cik svarīgi ir nekad nepieļaut, ka šādi gadījumi paliek neatrisināti, neatkarīgi no tā, kurā pasaules malā traģēdija notikusi.

"Es neesmu atmetis cerības atrast taisnību un lūdzu, lai kādu dienu notiktu lietas attīstība," viņš saka.

"Viņi faktiski neticēja tam, ko mēs teicām."

Pērn intervijā ar "Apollo" vīrietis norādīja, ka dienā, kad devās uz Indijas policijas iecirkņiem, neviens nezināja par Līgas pazušanu.

"Patiesībā jau policija viņu nemeklēja. Viņiem nebija arī nodoma Līgu meklēt… Viņi faktiski neticēja tam, ko mēs teicām. Viņiem bija vienalga, jo tas, kā policija strādā Indijā, nav tā kā Latvijā vai Īrijā.

Ja cilvēks no ielas nāk un lūdz palīdzību, viņi vienkārši ignorē. Es to pats redzēju savām acīm. Ja tūrists meklē palīdzību policijā, tad noteikti tiks ignorēts. Policija Indijā ir pilnīgi korumpēta," viņš sacīja.

Džordans sacīja, ka dažas dienas pēc Līgas pazušanas uz pludmali tika nosūtīti daži policisti, lai tikai parādītu, ka notiek izmeklēšana. Un tad, kad Līgas ķermeni atrada mangrovju audzē upes krastā 40 dienas vēlāk, divi jauni puiši - Udajans un Umešs - vietējā policijas iecirkņa darbiniekiem atzinās, ka ir vainīgi, taču nav vēlējušies tā rīkoties.

"Arestētie vīrieši atzinušies, ka upuri satikuši pludmalē, bet pēc tam aizveduši viņu uz mežu, lai smēķētu marihuānu.

Viņi sievieti vairākkārt izvarojuši un nejauši nožņauguši, mēģinādami apvaldīt, kad viņa pamodusies," pērn teica vīrietis.

Abi vīrieši, kuri tika apsūdzēti, vairākkārt tika aizturēti, taču viņi tika atbrīvoti pret drošības naudu. Vīrietis gan norādīja, ka katru reizi, kad jānotiek tiesas sēdei, kāds neierodas. Katru reizi vai nu tiesnesis neierodas vai kāds no advokātiem.

Udajans un Umešs šobrīd ir atkārtoti apsūdzēti.

Līga Skromane uz Keralu bija devusies 2018. gada 21. februārī kopā ar māsu Ilzi, lai piedalītos ajurvēdas kursos. Viņas uzturējās Dharmas Ajūrvēdas un dziedniecības centrā, kad 14. Martā Līga pazuda. Kāds autorikšas vadītājs pastāstīja policijai, ka viņš aizvedis Līgu uz netālo Kovalamas kūrortu, taču arī tur policija nespēja pazudušo atrast.

Vairāk nekā pēc mēneša sievietes sakropļotais līķis bez galvas tika atrasts upes krastā Keralas štatā. Indijas policija veica izmeklēšanu un par Līgas slepkavību aizturēja un apsūdzēja divus vietējos vīriešus.

Abi jaunieši strādāja pārtikas piegādes uzņēmumā Tiruvanantapuramā, bet reizēs, kad nebija pasūtījumu, mēdza piepelnīties kā nelegāli tūristu gidi.

28 gadus vecais Umešs, kurš bija galvenais apsūdzētais, devis priekšroku seksam ar vīriešiem, bet 24 gadus vecajam apsūdzētajam Udajanam bijis fetišs uz ārzemniecēm.

Umešs un Udajans tika apsūdzēti pierādījumu iznīcināšanā, slepkavībā, saindēšanā, nelikumīgā ieslodzīšanā, nolaupīšanā un izvarošanā.

Policija apgalvoja, ka abi apsūdzētie vīrieši atzinušies, ka satikuši Līgu pludmalē, pēc tam aizvilinājuši uz mangrovju mežu uzsmēķēt marihuānu, vairākkārt viņu izvarojuši un nejauši nožņauguši, mēģinot savaldīt sievietes pretošanos. Pēc tam līķi pakāruši kokā, mēģinot imitēt pašnāvību.

Umešs un Udajans tika apsūdzēti pierādījumu iznīcināšanā, slepkavībā, saindēšanā, nelikumīgā ieslodzīšanā, nolaupīšanā un izvarošanā. Tomēr pēc tam viņi tika atbrīvoti pret drošības naudu, un kopš tā laika dzīvo savu ierasto dzīvi, jo tiesas datums netika nozīmēts.

2022. gadā Līgas Skromanes traģiskās nāves izmeklēšana vēl turpinās.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu