"Tas ir jāuztver nopietni." Rietumus satricina Krievijas draudi Lietuvai

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Nataliabiruk/shutterstock.com

Krievijas režīma draudi "atsaukt" Lietuvas neatkarības atzīšanu ir piesaistījuši Rietumu politiķu un ekspertu uzmanību. Bijušais ASV sauszemes spēku komandieris Eiropā Bens Hodžess brīdina, ka Maskavas ir signāli jāuztver nopietni, jo tie atspoguļo Krievijas mentalitāti, ziņo Lietuvas medijs "15min". 

Valdošās partijas "Vienotā Krievija" deputāts Jevgēņijs Fjodorovs Krievijas Valsts domē reģistrējis likumprojektu, kurā ierosināts atsaukt Lietuvas neatkarības atzīšanu.

Saskaņā ar viņa priekšlikumu Krievijas Valsts domei būtu jāatceļ 1991. gada 6. septembrī Padomju Savienības Valsts padomes pieņemtā rezolūcija "Par Lietuvas Republikas neatkarības atzīšanu".

Deputāts, kurš iesniedzis šo likumprojektu, Kremļa propagandas izdevumam "Komsomoļskaja pravda" sacīja, ka Lietuvu izvēlējies par prioritāti, jo tā robežojas ar Kaļiņingradas apgabalu un "konsekventi īsteno visagresīvāko pretkrievisko politiku".

Foto: Ekrānuzņēmums/15min.lt

Šādam priekšlikumam nav juridiska pamata, un Lietuvas varas iestādes un eksperti to uztvēra kā mēģinājumu nobiedēt lietuviešus.

Savukārt Rietumu politiķi un eksperti sociālajos tīklos brīdinājuši, ka šādas iniciatīvas atspoguļo krievu vidū plaši izplatīto imperiālismu.

ASV atvaļinātais ģenerālis Hodžess saka, ka šādi draudi – tāpat kā Vladimira Putina salīdzinājums ar Pēteri Lielo – apstiprina bezjēdzību sarunām ar Kremli.

"Vai ar viņiem mums vajadzētu vienoties? Man ir grūti iedomāties ieguvumus no pamiera sarunām ar Putinu.

Tāda pati mentalitāte ir nesenā diskusija domē par Krievijas Lietuvas neatkarības atzīšanas atsaukšanu. Mums tas viss ir jāuztver nopietni," brīdināja atvaļinātais ASV ģenerālis.

Uz Maskavas provokācijām reaģēja arī Ukrainas parlamenta deputāte Lesija Vasiļenko.

"Krievija saka, ka atcels Lietuvas Neatkarības dienu. Kas tās par muļķībām? Kārtējais Kremļa imperiālistisks paziņojums. Un vēl viens iemesls, kāpēc Krievija ir jāaptur," sacīja ukraiņu politiķe.

"Ja Ukraina sabruks un ja mēs ļausim tai sabrukt, mēs būsim nākamie!" tviterī raksta bijušais Beļģijas premjerministrs un viens no Eiropas liberāļu līderiem Gijs Verhofštats.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu