Francijas parlamenta vēlēšanas: Makrona centristu aliansei un kreiso partiju koalīcijai līdzīgs balsu skaits pirmajā kārtā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Francijas parlamenta vēlēšanu pirmajā kārtā prezidenta Emanuela Makrona pārstāvētā centrisko partiju alianse "Ensemble" ("Kopā") saskaņā ar provizoriskajiem datiem ieguvusi 25,75% balsu, nedaudz apsteidzot jaunizveidoto kreiso partiju koalīciju NUPES, kura saņēmusi 25,66% balsu.

Kā liecina Iekšlietu ministrijas publicētie dati, kreiso koalīcija no Makrona alianses atpalikusi par tikai aptuveni 21 400 balsu. Pavisam Francijā ir 48,7 miljoni vēlētāju.

Tomēr, ņemot vērā Francijas sarežģīto vēlēšanu sistēmu, tiek prognozēts, ka pēc 19.jūnijā gaidāmās vēlēšanu otrās kārtas Makrona pārstāvētā partija "Uz priekšu, Republika!" (REM) un tās sabiedrotie var iegūt 255 līdz 310 vietas no 577 vietām Nacionālajā sapulcē, bet Žana Lika Melanšona vadītā kreisā koalīcija - 150 līdz 210 vietas.

Nav gan skaidrs, vai Makrona alianse iegūs absolūto vairākumu - 289 mandātus. Pašlaik prezidenta partija kopā ar sabiedrotajiem kontrolē 345 mandātus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu