"Krievijai ir bada plāns." Jeila universitātes vēsturnieks komentē Putina iespējamos plānus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Jeila universitātes vēsturnieks Timotijs Snaiders apgalvo, ka kara noziedznieks Vladimirs Putins plāno pakļaut badam daudzas valstis, lai īstenotu savus plānus Ukrainā, vēsta medijs "Insider".

Snaiders sestdien, 11. jūnijā, publicēja garu "Twitter" ierakstu, kurā paskaidroja, kā, viņaprāt, Putins izmanto pārtikas trūkumu savā labā, un nosauca to par "bada politikas jaunāko sadaļu".

"Krievijai ir bada plāns. Vladimirs Putins gatavojas mērdēt badā lielu daļu valstu, kas ir nākamais posms viņa plānotajā karā ar Eiropu," rakstīja Snaiders, norādot uz Ukrainas pārtikas eksporta nozīmi pasaules pārtikas apgādē.

Ukrainas un Krievijas zemes ap Melno jūru auglīgās augsnes un lielo ražu dēļ dēvē par "pasaules maizes klēti". Abas valstis kopā saražo 30% no pasaules kviešu eksporta, savukārt Ukraina saražo aptuveni 12%.

Eksperti jau iepriekš norādījuši, ka šī eksporta pārtraukšana varētu būtiski ietekmēt tādas valstis kā Jemena, kas iepriekš gandrīz ceturtdaļu kviešu importa saņēma no Ukrainas.

Ukraina ir apsūdzējusi Krieviju, ka tā bloķējusi miljoniem tonnu graudu eksporta no tās ostām, bet Kremlis šo apsūdzību ir noliedzis.

"Ja Krievijas blokāde turpināsies, desmitiem miljonu tonnu pārtikas sāks pūt, un desmitiem miljonu cilvēku Āfrikā un Āzijā cietīs no bada," sacīja Snaiders.

Vēsturnieks sacīja, ka, viņaprāt, Putina "bada plānam" ir trīs galvenie mērķi:

Pirmkārt, pārtraukt Ukrainas eksportu, mēģinot iznīcināt tās valstiskumu.

Otrkārt, radīt nestabilitāti Eiropā, izraisot bēgļu plūsmas no reģioniem, kas ir atkarīgi no Ukrainas pārtikas, piemēram, Ziemeļāfrikas un Tuvajiem Austrumiem.

Visbeidzot viņš teica, ka Putins vēlas izmantot masveida badu kā "fonu propagandas sacensībām".

"Kad sāksies pārtikas nemieri un izplatīsies bads, Krievijas propaganda vainos Ukrainu un aicinās atzīt Krievijas teritoriālos ieguvumus Ukrainā un atcelt visas sankcijas," sacīja Snaiders.

Vēsturnieks arī sacīja, ka gan Padomju Savienības līderis Josifs Staļins, gan Ādolfs Hitlers centās kontrolēt Ukrainas pārtikas apgādi, bet Putina plāns ir "jauns koloniālisma līmenis".

"Krievija plāno pakļaut badā aziātus un afrikāņus, lai uzvarētu karā ar Ukrainu," viņš teica.

Savukārt Putins ir centies vainot Rietumus globālajās pārtikas apgādes problēmās un uzstājis uz sankciju atcelšanu Krievijai.

Karš Ukrainā turpinās kopš Krievijas iebrukuma 24. februāra. Pēc neveiksmes galvaspilsētas Kijivas ieņemšanā Krievijas spēki pārorientējās uz Donbasa austrumu reģionu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu