"Neatkārtosim pagātnes kļūdas." Makrons aicina Eiropas valstis stiprināt aizsardzības budžetus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Francijas prezidents Emanuels Makrons.
Francijas prezidents Emanuels Makrons. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Francijas prezidents Emanuels Makrons pirmdien aicinājis Eiropas valstis stiprināt aizsardzības budžetus, norādot, ka Francija nostājusies uz "kara ekonomikas" ceļa.

Makrons aizsardzības rūpniecības gadatirgū "Eurosatory" Parīzē norādīja, ka Eiropai nepieciešama daudz plašāka aizsardzības nozare, lai izvairītos no nepieciešamības savu vajadzību apmierināšanai paļauties uz piegādātājiem ārpus Eiropas.

Kopš Krievija 24.februārī atkārtoti iebruka Ukrainā, Francija "iegājusi kara ekonomikā, kurā, es uzskatu, mēs atradīsimies vēl ilgu laiku", atzina Makrons.

Francijas prezidents atklāja, ka lūdzis Aizsardzības ministriju un bruņoto spēku štāba priekšniekus pielāgot sešu gadu aizsardzības izdevumu plānu, kas paredzēts līdz 2025.gadam, jaunajai ģeopolitiskajai situācijai, lai "samērotu līdzekļus ar draudiem".

Vēl pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā Francija, kopš Makrons stājās prezidenta amatā 2017.gadā, pakāpeniski palielināja izdevumus aizsardzībai un šogad Francijas aizsardzības budžets sasniedza 41 miljardu eiro, un plānots, ka 2025.gadā tas sasniegs 50 miljardus eiro.

"Mēs negaidījām stratēģiskas izmaiņas, lai investētu," bet Krievijas iebrukums Ukrainā ir radījis papildu vajadzību virzīties uz priekšu ātrāk un kļūt spēcīgākiem par zemākām izmaksām", uzsvēra Makrons.

Viņš sacīja, ka "ikvienam, kurš šaubās par šo centienu steidzamību, jāpaskatās tikai uz Ukrainu, kur karavīri prasa kvalitatīvu bruņojumu un viņiem ir tiesības uz mūsu atbildi".

Laikraksts "Le Monde" ziņo, ka Francijas bruņojuma aģentūra DGA apsver likumprojektu, kas ļautu rekvizēt civilās iekārtas vai civilās rūpnīcas ieroču ražošanai.

Eiropas valdībām palielinot aizsardzības budžetus, nepieciešama lielāka Eiropas Savienībā (ES) bāzēta aizsardzības nozare, lai nodrošinātu jaunās militārās vajadzības, uzskata Makrons.

"Neatkārtosim pagātnes kļūdas, virzoties uz priekšu," aicināja Elizejas pils saimnieks. "Tērēt lielas summas pirkumiem no citurienes nav laba doma," viņš piebilda.

Eiropai ir vajadzīga aizsardzības nozare, kas ir "daudz spēcīgāka un ambiciozāka" nekā tagad, "vai arī mēs paši radīsim savas nākotnes atkarības", brīdināja Francijas līderis.

Pēc ekspertu domām, Eiropas iznīcinātāju projekts tiek īstenots ar aptuveni desmit gadu nokavēšanos, savukārt jaunais Francijas un Vācijas kaujas tanka projekts MGCS nebūs spējīgs darboties vēl gandrīz 20 gadus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu