Ekspertu komanda: Krievija organizēti zog Ukrainas nacionālos dārgumus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Andreas Wolochow/Shutterstock.com

Speciālistu apvienība kontrabandas ceļā izved vērtīgus vēsturiskus artefaktus no Ukrainas uz Krieviju, vēsta ziņu medijs "The Guardian", atsaucoties uz starptautisku akadēmiķu un digitālo tehnoloģiju ekspertu komandu, kas izseko zādzības.

"Pašlaik ir pārliecinoši pierādījumi, ka tas ir mērķtiecīgs Krievijas solis, uz Krieviju izvedot īpašas gleznas un ornamentus," sacīja antropologs Braiens Daniels.

ASV Virdžīnijas štata laboratorijas darbinieki ir novērojuši Ukrainas kultūras objektu izpostīšanu un iznīcināšanu kopš iebrukuma sākuma, kā arī atklājuši noziegumu detaļas.

Zādzības lielā mērā koncentrējas uz priekšmetiem, kas rotāti ar dārgo skitu zeltu. Tie ir vērtīgi seni filigrāni izstrādājumi, kuros bieži attēloti dzīvnieki. Tos izsenis ražoja Vidusāzijas un Austrumeiropas ciltis.

"Šie priekšmeti ir vizuāli satriecoši, un tagad ir tik daudz ziņojumu par zādzībām, ka ir skaidrs, ka ir izstrādāta stratēģija," sacīja Daniels.

Antropologs izdevumam "Observer" sacīja, ka grūti saprast, vai krieviem svarīgāk ir iegūt naudu, vai arī objektus kultūras aspektu dēļ.

Krievijas mēģinājumi atrast un nozagt slēptos artefaktus okupētajās Ukrainas pilsētās kļūst arvien apņēmīgāki.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu