Karaliene Elizabete II kļūst par otru visilgāk valdošo monarhu vēsturē

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Karaliene Elizabete II, kura šomēnes nosvinēja savu 70. gadadienu Lielbritānijas tronī, ir kļuvusi par pasaulē otro visilgāk valdošo monarhu, un vēstures grāmatās viņu apsteidz tikai Francijas valdnieks Luijs XIV, vēsta "Euronews".

Valdot 70 gadus un 127 dienas, Elizabete II ir apsteigusi tādus valdniekus kā Franci Jozefu I, kurš Austrijā un Austroungārijā valdīja gandrīz 68 gadus, un Taizemes valdnieku Bhumibolu Aduljadeju.

Elizabete II kļuva par karalieni 25 gadu vecumā pēc tam, kad 1952. gada 6. februārī nomira viņas tēvs karalis Džordžs VI.

Valdot Apvienotajā Karalistē un četrpadsmit citās Sadraudzības valstīs, viņa ir visilgāk valdošā valsts vadītāja.

Luijs XIV, dēvēts arī par le Roi Soleil jeb Saules karali, bija Francijas karalis no četru gadu vecuma, bet pats valdīšanu pārņēma tikai 1661. gadā.

Elizabetei II būtu jāvalda līdz 2024. gada maijam, lai kļūtu par vēsturē visilgāk valdījušo monarhu.

Neraugoties uz to, ka pēdējā laikā kustību problēmu dēļ viņa publiskus pasākumus apmeklē retāk, karaliene jubilejas nedēļas nogalē viesojās Bekingemas pilī.

Svinību noslēgumā viņa savā paziņojumā pateicās britu sabiedrībai, sakot, ka ir "pazemīga un aizkustināta" un ka viņa joprojām ir "apņēmības pilna kalpot tautai pēc labākās sirdsapziņas".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu