Eiropas Savienība iepirks 110 000 vakcīnu pret pērtiķu bakām

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Irina Starikova3432/Shutterstock

Eiropas Savienība (ES) iegādāsies 110 000 vakcīnu pret pērtiķu bakām, otrdien, 14. jūnijā, paziņojusi ES veselības un pārtikas drošuma komisāre Stella Kirjakidu.

Līgumu par vakcīnu iegādi plānots parakstīt jau otrdien, 14. jūnijā. Pirmās vakcīnas devas ES būs pieejamas jau jūnija beigās.

Līdz šim ES konstatēti aptuveni 900 gadījumi, ka cilvēki inficējušies ar pērtiķu bakām. Visā pasaulē konstatēti aptuveni 1400 šādu gadījumu.

Pērtiķu bakas Āfrikā sastopamas jau gadiem, bet nesen tās skārušas valstis, kurās iepriekš nebija konstatētas.

Pērtiķu bakas ir reta vīrusu izraisīta infekcijas slimība, kura visbiežāk sastopama Centrālāfrikas un Rietumāfrikas valstīs. Lai gan slimības simptomi līdzinās saslimšanai ar bakām, ierasti tie ir vieglāki ar niezi, drudzi un izsitumiem. Reizēm slimībai var būt arī smaga gaita.

Slimības pārnese no cilvēka uz cilvēku notiek ar gaisa pilieniem, ciešu ķermeņa kontaktu vai koplietojot veļu vai priekšmetus.

Pērtiķu bakām nav specifiskas ārstēšanas, tomēr saslimšanas simptomi ierasti pāriet divu līdz četru nedēļu laikā. Slimība par endēmisku tiek uzskatīta 11 Āfrikas valstīs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu