Medijs: Sankciju dēļ Krievijas slavenākais autoražotājs pārtrauc transportlīdzekļu aprīkošanu ar drošības spilveniem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Krievijas slavenākais autobūves uzņēmums sankciju dēļ bija spiests ražot automašīnas bez drošības spilveniem. Sankcijas pret Krieviju noteiktas saistībā ar karu Ukrainā, vēsta medijs "Insider".

Valstij piederošais ražotājs "Avtovaz", kas ražo automašīnas "Lada", sankciju dēļ nav varējis importēt būtiskas detaļas. Rezultātā tas bija spiests ražot jaunāko "Lada Granta" automobiļu partiju, izmantojot tikai vietējās detaļas, ziņoja NBC.

Četru durvju vieglajam automobilim vairs nebūs gaisa spilvenu, pretbloķēšanas bremžu sistēmas, elektroniskās stabilitātes kontroles un drošības jostu avārijas spriegošanas slēdzenes, teikts ziņojumā.

"Avtovaz" medijam "Insider" komentārus nesniedza.

Maijā publicētajā Krievijas Federācijas lēmumā par transportlīdzekļu drošības standartiem nav minēti gaisa spilveni, un lielākā daļa tā prasību ir balstītas uz Apvienoto Nāciju Organizācijas noteiktajām prasībām.

Kopš 1997. gada ANO ir aicinājusi noteikt obligātos starptautiskos standartus, lai daļēji nodrošinātu, ka autoražotāji necenšas upurēt drošību, lai ietaupītu naudu par mazāk turīgās valstīs pārdotiem transportlīdzekļiem.

"Lada" automašīnas tiek ražotas Krievijā kopš padomju laikiem, un bija tās komunistiskās ekonomikas ikona. Tām bija arī lētu un neuzticamu automobiļu reputācija.

Pēc komunisma sabrukuma  "Lada" automašīnas turpināja ražot, un tās joprojām ir nozīmīga Krievijas automobiļu tirgus daļa.

Pagājušajā nedēļā uzņēmuma preses relīzē "Lada Granta" modelis tika raksturots kā "pieejamākais jaunais vieglais automobilis Krievijas tirgū".

Paziņojumā presei teikts, ka automašīnai ir uzlabots "dizains un komforts" un tā ir aprīkota ar "elektrisko stūres pastiprinātāju, priekšējiem elektriski darbināmiem logiem un centrālo atslēgu". Tomēr paziņojumā nav minētas drošības funkcijas.

Džefrijs Edmondss, kurš Obamas administrācijā bija Nacionālās drošības padomes direktors Krievijas jautājumos, sacīja, ka "tas noteikti norāda uz Krievijas valdības gatavību patiešām upurēt kvalitatīvas preces un drošību iebrukuma vārdā."

"Iekšzemes auditorijai un ārvalstīm viņi patiešām vēlas radīt iespaidu, ka sankcijām nav tādas ietekmes, kāda tām patiesībā ir, un tas ir atkarīgs no gandrīz vai izdzīvošanas domāšanas veida, kādu Kremlis piedēvē Krievijas iedzīvotājiem," viņš piebilda.

G7 valstu finanšu ministri un centrālo banku vadītāji šī gada sākumā paziņojumā norādīja, ka Rietumu sankcijas radīs ilgtermiņa kaitējumu Krievijas ekonomikai.

Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā 24. februārī Rietumu līderi ierobežoja tirdzniecību, aizliedza darījumus ar Krievijas centrālo banku un cita starpā ierobežoja piekļuvi starptautiskajai maksājumu sistēmai SWIFT.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu