Saeima apstiprina Briedi par Satversmes tiesas tiesnesi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Jautrīte Briede
Jautrīte Briede Foto: Edijs Pālens/LETA

Saeima ceturtdien, 16. jūnijā, Augstākās tiesas (AT) tiesnesi Jautrīti Briedi apstiprināja par Satversmes tiesas (ST) tiesnesi.

Briede darbu ST sāks 1. septembrī.

Iepriekš arī Saeimas Juridiskā komisija un Tieslietu padome atzina Briedi par piemērotu ST tiesneses amatam.

Iztaujāšanā Tieslietu padomē Briede pauda viedokli, ka Latvijas likumdevējam dažādu iemeslu dēļ ir gadījies pārkāpt "sarkanās līnijas" un pieņemt tādas normas, kuras neatbilst Satversmei.

Briede uzsvēra, ka likumdevējs primāri ir tauta un tauta ir pilnvarojusi Saeimu, lai tā viņu pārstāv. Tomēr deputāti dažreiz pārkāpjot "sarkanās līnijas" un "rīkojas nesmuki". Kā pēdējo lielāko šādu "sarkano līniju" pārkāpumu Briede nosauca bijušās ST priekšsēdētājas Sanitas Osipovas neievēlēšanu par AT tiesnesi.

"Manuprāt, no likumdevēja puses tas bija necienīgi, jo Osipova bija pelnījusi kļūt par AT tiesnesi," vērtēja Briede. Neskatoties uz to, ka likumdevējs dažreiz pārkāpj "sarkanās līnijas", Briedes ieskatā, dialogs starp likumdevēju un tiesu varu Latvijā ir labs.

Briede uzsvēra, ka sākumā viņa nejutās droša, vai vēlas piekrist kandidēt uz ST amatu, jo jau 19 gadu strādā par AT tiesnesi un viņai šis darbs patīk. "Tas ir ilgs laiks un es nodomāju, ka, iespējams, esmu aizsēdējusies un ir laiks izkāpt no komforta zonas," savu lēmumu kandidēt skaidroja Briede, papildinot, ka viņa ir pārliecināta, ka atbilst visām ST tiesneša amatam izvirzītajām prasībām.

Briedi darbam ST virzīja partiju apvienība "Attīstībai/Par!" un "Jaunā vienotība". Citi kandidāti pieteikti netika.

Briede ir Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes profesore, AT jeb Senāta Administratīvo lietu departamenta senatore jeb tiesnese. Viņa ir Satversmes komentāru un Administratīvā procesa likuma komentāru, kā arī daudzu zinātnisku publikāciju autore un līdzautore, teikts deputātu pieteikumā.

AT senatore arī bijusi "ad hoc" tiesnese vairākās ar Latviju saistītajās lietās Eiropas Cilvēktiesību tiesā.

Jauna tiesneša vēlēšanas notika, jo ST tiesneša amatu pameta Daiga Rezevska.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu