FOTO un VIDEO "Izķēzīta nauda." Vai pārbūvētais tunelis zem Salu tilta piemērots velobraucējiem?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Gājēju un velobraucēju tunelis Rīgā, Maskavas ielā, zem Salu tilta
Gājēju un velobraucēju tunelis Rīgā, Maskavas ielā, zem Salu tilta Foto: Jānis Škapars

Šī gada maijā tika atklāts pārbūvētais gājēju un velobraucēju tunelis Rīgā, Maskavas ielā, zem Salu tilta. Iedzīvotāji ir vērsuši uzmanību uz dažādiem trūkumiem, piemēram, vienā no tuneļa nobrauktuvēm ir vairāki pagriezieni, kas liedz redzēt pretī braucošo riteņbraucēju vai gājējus. Satiksmes eksperts Pauls Timrots uzskata, ka betona sienas vietā varēja būt stabi, kuriem varētu redzēt cauri, un tilta pārbūvi raksturo kā ''pamatīgu izšķērdību''.

Salu tilta kompleksa 2. kārtas pārbūves darbi tika sākti jau 2020. gadā. Kopējās izmaksas sasniedz 5 804 766 eiro. Kā viens no darbiem tika pārbūvēts gājēju tunelis Maskavas ielā.

Novērots, ka tunelis ir būvēts no betona un margu stiprināšanai izmantots sevišķi daudz skrūvju. Betona konstrukciju dēļ tunelī nav iespējams redzēt, vai pretī brauc riteņbraucējs vai pārvietojas gājēji.

Foto: Gājēju un velobraucēju tunelis Rīgā, Maskavas ielā, zem Salu tilta

Auto un satiksmes drošībai veltītajā raidījumā "Zebra" Timrots izmēģināja pārvietošanos cauri velobraucēju tunelim.

"Kāpēc visam jābūt no betona vietā, kur cilvēkiem daudz drošāk būtu redzēt cauri? Nekāda jēga. Vienkārši pamatīgi izķēzīta nauda," sacīja Timrots.

Video: Gājēju un velobraucēju tunelis Rīgā, Maskavas ielā, zem Salu tilta

Eksperts norāda, ka cilvēki bieži vien atstāj automašīnas uz asfaltētās daļas pie tuneļa. "Tas flīzīšu laukums viņiem neizskatās pēc vietas, kur atstāt mašīnu. Bet tas arī loģiski - ceļš parasti ir asfaltēts, un ietve ir ar flīzēm. Nevienam arī netraucē, ka kāds te pamet mašīnu."

Pārbūvētais gājēju un velobraucēju tunelis zem Salu tilta
Pārbūvētais gājēju un velobraucēju tunelis zem Salu tilta Foto: Jānis Škapars

Video: Gājēju un velobraucēju tunelis Rīgā, Maskavas ielā, zem Salu tilta

Timrota ieskatā, tunelis ir "kaut cik līdzens un kaut cik tīrs. Izskatās diezgan pieklājīgi".

Video: Raidījuma "Zebra" sižets

Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma" ziņoja, ka vietā jau ir notikusi viena smaga avārija.

Apvienība "Pilsēta cilvēkiem", kuras mērķis ir droša pilsētvide, uzstāj, ka projekts ir jāpārtaisa.

"Šeit pietiek pašvaldības zemes, lai uztaisītu lēzenu rampu līdz pašai sienai. Lai varētu izbraukt un iebraukt, lai nav jākāpj nost," sacīja "Pilsēta cilvēkiem" pārstāvis Andrejs Oliņš.

"Iedomājieties, ja jums pie katra luksofora jāizkāpj no auto, jāizslēdz dzinējs un atkal jākāpj iekšā. Tas pats ir ar riteni. Aptrūkstas kustība, un nav inerces," skaidro Oliņš.

Rīgas domes Satiksmes departaments norāda, ka jaunais risinājums ir krietni labāks nekā agrākais, kad bija tikai tunelis un kāpnes. Šī nav jaunbūve, bet pārbūve, un jau pirms pieciem gadiem secināts, ka taisna nobrauktuve maksās pārāk daudz.

Eiropas naudas piesaiste liedz nākamos piecus gadus veikt jebkādu pārbūvi, un arī cenu lēciens būvniecībā nobrauktuves taisnošanu vismaz tuvāko gadu laikā padara neiespējamu.

Daugavas krasta promenādes savienošanai ar Salu tilta pār Daugavu ietvēm ir izbūvēta jauna, 2,5m plata gājēju-velosipēdistu rampa. Pārbūvējot gājēju tuneli zem Lāčplēša ielas Maskavas ielā, tuneļa pieejas ir būvētas atbilstoši vides pieejamības vadlīnijām - tuneļa abās pusēs ir izbūvētas uzbrauktuves un nobrauktuves, norāda Rīgas dome.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu